Брюксел призова страните от ЕС постепенно да започнат да премахват масивните енергийни субсидии, съобщават световните агенции. Европейската комисия изложи своя план за връщане на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), който беше спрян в началото на пандемията през 2020 година.

Нарастващите цени на енергията, причинени от спирането на доставките на газ от страна на Русия накара държавите членки на ЕС да предоставят подкрепа на хората и бизнеса, които се борят да плащат сметките си.

Според Брюксел обаче е време мерките да бъдат отменени, тъй като разходите за енергия спадат, а дефицитите трябва да бъдат намалени. Правителствата са похарчили 1.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС през 2022 година за енергийни субсидии и планират да похарчат 0.9% през 2023-а, показват данните.

България и още 9 държави от ЕС създават алианс за ядрена енергия

България и още 9 държави от ЕС създават алианс за ядрена енергия

Германия и Австрия се противопоставят

ЕК потвърди, че общата клауза за освобождаване, която спря прилагането на ПСР, ще бъде "деактивирана" в края на 2023 година. Съгласно пакта страните имат за цел да ограничат бюджетните дефицити до 3% от БВП и да доведат съотношението на дълга до 60% от БВП или по-малко.

Това означава, че от 2024 година Брюксел вероятно отново ще започне така наречените процедури за прекомерен дефицит срещу държави членки, където разликата между публичните приходи и разходите надвишава целта, смятат голяма част от европейските икономисти.

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

Енергията, генерирана от въглища, е на четвърто място