Президентът на САЩ Джо Байдън признава, че предстои увеличение на данъците. То е нужно, защото все някой трябва да плати всичките му нови разходи, пише Wall Street Journal. Все още обаче остава отворен въпросът кой ще плаща. Байдън дойде на власт с обещанието, че данъците ще бъдат увеличени само за най-богатите. Казано в цифри - новите данъци няма да се отнасят за всеки, който печели по-малко от $ 400 000 годишно. Ще бъдат дължими обаче от семейства с общ доход над въпросната сума. Президентът потвърди този праг миналата седмица в интервю за ABC.

Ето какво знаем до момента за новата данъчна политика на САЩ. Една от целите на данъчния план на Джо Байдън очевидно е да увеличи размера на данъците, които богатите американци плащат, без обаче да налага нов данък върху богатството. По този стандарт - и няколко други, за които икономическите консерватори могат да бъдат благодарни - той успява.

Според критици на новата данъчна политика обаче, Байдън заплашва да направи прогресивния данъчен кодекс още по-прогресивен, като почти цялата увеличена данъчна тежест пада върху горните 2% от данъкоплатците - най-богатите. Това може да е проблем поради няколко големи причини. Най-съществената от тях е, че така биха се обезкуражили спестяванията, инвестициите и бизнес инициативата, което би могло да причини трайни икономически щети.

Така или иначе, САЩ вече дължат 1 трилион долара, напечатани и изразходвани по време на пандемията. Тези пари трябва да дойдат отнякъде.

Според президента Джо Байдън тези пари е най-добре да дойдат, когато корпорациите и богатите граждани започнат да плащат повече, за да бъдат посрещнати нуждите на икономиката и разходите, които трябва да бъдат направени.

Впрочем, открай време демократите в Съединените щати обещават, че ще облагат с данъци само богатите. Според критиците на тези идеи обаче, няма достатъчно богати, които да имат толкова много пари, че да могат да финансират безкрайните разходи на Демократическата партия. Защото истината е, че домакинство, което печели над $400 000 е заможно, но определено не попада в графата най-богатите хора в Америка.

Все по-често в САЩ се говори и за бъдещи данъци върху газта или въглерода, които ще се отнасят и за тези, които печелят по-малко от $200 000. Консерваторите са притеснени от от предстоящ данък върху добавената стойност и върху потреблението. А както всички знаем, средната класа е гръбнакът на икономиката и мястото, където се намират истинските пари. Рано или късно новите данъци може да засегнат и нея.