Европейската комисия разкри най-новите си идеи за овладяване на рязко покачващите се цени на енергията в ЕС, причинени от нахлуването на Русия в Украйна и решението на Москва да прекъсне доставките на газ в Европа.

С наближаването на зимата изпълнителната власт на ЕС е подложена на силен натиск да се справи с растящите сметки за отопление за домакинствата и бизнеса, като някои страни членки призовават за незабавно въвеждане на таван на цените на газа.

Последният план на комисията не включва горната граница на цената предвид съпротивата на Германия, която се страхува, че ще "изплаши" алтернативни доставчици.

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Предложенията на комисията ще бъдат разгледани на среща на върха на лидерите на ЕС днес. Дипломати предупредиха, че дискусиите ще бъдат трудни поради липсата на амбиция, която се усеща от страните членки, които все още искат по-директен отговор на високите цени.

Голяма група държави от ЕС, водени от Италия, настоява упорито за някаква форма на таван на цените на вноса на газ и изразиха разочарование от позицията на Германия, най-голямата икономика в Европа, заради нейния план от 200 милиарда евро помощи за германците.

"Веднага щом (лидерите на ЕС) се споразумеят за тези принципи, ние ще ги формулираме, за да ги направим оперативни", каза шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 18 октомври.

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат до средата на ноември

Фон дер Лайен, бивш министър на отбраната на Германия, каза, че основният акцент ще бъде върху съвместните покупки между страните от ЕС, за да се управляват по-добре и да се постигнат по-ниски цени за попълване на резервите от газ.

"Знаем, че търсенето на енергия в Европа е много голямо, така че е логично, вместо да наддават една друга, държавите-членки и енергийните компании да използват общата си покупателна способност", каза фон дер Лайен, цитирана от Hurriyet Daily News.

Комисията иска да договори съвместни сделки с "надеждни" производители, с изключение на Русия, като обедини енергийни гиганти от ЕС в консорциум от купувачи.

Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Тази европейска държава призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е прекъсване на електрозахранването в някои райони през предстоящата зима

Комисията също така иска да пусне нов индекс за природен газ като алтернатива на съществуващия, който до голяма степен се основава на тръбопроводен газ от Русия.

В очакване на новия индекс комисията предложи да се инсталира "динамично" ценообразуване върху съществуващия, което би ограничило големите колебания.

Очаква се лидерите на ЕС да одобрят предложенията по време на срещата на върха днес и да оставят на министрите на енергетиката да уточнят подробностите през следващите седмици.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока