Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив Ле Дриан обяви създаването на обединена армейска киберструктура с численост от 2,6 хиляди военнослужещи, за която ще бъдат отделени 1 милиард евро. Подобни инициативи вече се реализират или обсъждат и в други страни като САЩ, Великобритания, Китай, Германия, Полша.

Новата войскова група ще трябва да бъде способна не само да отблъсква кибернападения, но и да организира такива, смята министърът, отбелязва министърът, цитиран от вестник Le Monde.

Новото поделение на френската армия под името Cybercom ще бъде формирано през януари 2017 година. За тази цел властите в Париж предвиждат да отделят 1 милиард евро в рамките на военната си програма за периода 2014 -2019 година. Половината от тази сума - 500 млн. евро ще бъдат инвестирани в технологии.

Намеренията са до 2019 г. киберподелението да се увеличи до 4,4 хиляди военнослужещи. Командващият на обединената френска киберармия ще бъде назначен в най-близко време.

Френската военна киберструктура е създане по подобие на американското командване Cybercom. В състава й ще влязат всички досега действащи поделения на френската армия, занимаващи се с информационна безопасност.

През ноември стана известно, че Великобритания ще похарчи за кибербезопасност в близките пет години до 1,9 милиарда фунта стерлинги ($2,32 млрд). Това е над два пъти повече от предвидените за тази цел средства в националната програма за информационна безопасност за 2011 - по 2016 г. (860 млн. паунда, или $1,05 млрд.)., припомня rns.online.

Миналият месец полският военен министър Антони Мацеревич заяви, че неговата страна ще отдели около 230 милиона евро за създаване и развитие на киберармия.