Ръководителите на страните от G20 обещаха да налеят общо 5 трлн. долара в стопанствата, за да се справят с удара върху икономиката, предаде Euractiv. На форум, проведен в края на миналата седмица под формата на видеоконференция, те са обещаха да "направят каквото е необходимо", за да минимизират щетите от пандемията.

Сред мерките, които ще предприемат, попадат гарантиране на търговията с жизненонеобходимите медицински препарати през граница, за да може да се компенсира удара върху глобалната верига на доставките. "Спешните мерки, насочени към опазване на здравето, ще са насочени, пропорционални, прозрачни и временни", посочиха от G20.

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Прогнозите за растеж са свити наполовина

По думите на краля на Саудитска Арабия Салман, който е председател на G20 и който откри конференцията, сред целите трябва да са гарантирането на потока от стоки и услуги колкото се може по-бързо, за да се понижи ефектът от удара върху веригите за доставки. Същевременно сумата, която обещаха от форума, е еквивалентна на тази, която страните инжектираха по време на Голямата рецесия преди 12 години.

От G20 поискаха глобални парични организации, като Световната банка и Международния валутен фонд, да подпомогнат засегнатите страни "с всички възможни инструменти и с пълна мощност". От своя страна, ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева обеща да се допита до ръководството на институцията за удвояване на вече приетото спешно финансиране на стойност 50 млрд. долара.

Тя поиска от управляващите на страните да подкрепят плана на фонда, според който членовете му ще могат да изтеглят временно вложенията си в активите на институцията на стойност 1 трлн. долара. През 2009 г. МВФ направи същото, само че за сумата от 250 млрд. долара.

"Предприемаме малко по-различни методи, но има пълно единомислие", коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп. Колегата му Еманюел Макрон също взе участие в разговора.

Кристалина Георгиева: Рецесията ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази през 2008 година

Кристалина Георгиева: Рецесията ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази през 2008 година

Но световната икономика може да се възстанови още през 2021 година, казва ръководителят на МВФ

"Всеки осъзнава, че е от решаващо значение да се запази заетостта и потокът от стоки, без да се увеждат веригите на доставки", коментира представител на бразилския парламент. По думите му нито една от страните не е настоявала за "пълно затваряне".

Въпреки добре звучащите думи и демонстрацията на активност за справяне с проблемите, не всички са очаровани от обещанията от G20. "Те посочват решения, които вече така или иначе се правят на много места по света, но не представят обща международна визия", каза бившият служител във финансовото министерство на САЩ и Международния валутен фонд Марк Собел.