Икономическият модел на Германия, който работи успешно в продължение на много години, губи своята привлекателност, докато фрагментацията на местните политици им пречи да намерят решения на належащите проблеми, пише деловото издание The Wall Street Journal.

Според прогнозата на Международния валутен фонд Германия ще бъде единствената голяма икономика, която ще регистрира рецесия през 2023 година.

Зависимостта на германската икономика от производството и глобалната търговия я направи особено уязвима към скорошни глобални сътресения, включително проблеми с веригата за доставки по време на пандемията от COVID-19, нарастващите цени на енергията поради ситуацията в Украйна и забавянето на световния икономически растеж на фона на висока инфлация и повишаване на лихвите от страна на големите централни банки.

Как мощната германска автоиндустрия може да завлече към рецесия икономика №1 на Европа

Как мощната германска автоиндустрия може да завлече към рецесия икономика №1 на Европа

Секторът не може да се съвземе от пандемията и проблемите с доставките

Ръководителите на Volkswagen AG (VW), най-големият производител на автомобили в Германия, споделиха своята мрачна оценка за икономическите перспективи по време на вътрешно събитие през юли, казаха източници пред WSJ. Нарастващите разходи, спадащото търсене и появата на нови конкуренти в лицето на Tesla Inc. и китайските производители на електрически превозни средства подготвят сцената за "перфектна буря", каза изпълнителен директор на VW.

От 2018 г. насам се наблюдава стагнация в индустриалния сектор на Германия и икономиката като цяло, отбелязва вестникът.

В продължение на много години търсенето от Китай е ключов двигател за бума на износа в Германия. Азиатският икономически гигант , където производственият сектор се развиваше бързо, активно купуваше индустриално оборудване, произведено в Германия, но това търсене намаля през последните години. Освен това китайските компании, които доскоро бяха най-добрите клиенти на немските производители, започнаха да се превръщат в техни конкуренти.

Междувременно глобалните търговски условия станаха по-малко благоприятни за големите износители през последните години.

Германия излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Най-голямата иконимика в Европа излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството

Германското правителство върши по-добра работа в подкрепата на установени индустрии като автомобили, машини и химикали, отколкото в разработването на нови като цифрови технологии. Единствената голяма софтуерна компания в Германия, SAP, е основана през 1975 година.

Годините на икономии от държавните разходи в Германия доведоха до влошаване на състоянието на инфраструктурата и по-слабо качество на мобилните комуникации и интернет в сравнение с други развити икономики.

Въпреки всичко това германската икономика все още има много силни страни. Техническите и инженерни разработки, както и специализацията в производството на капиталови стоки, ще позволят на страната да печели от бъдещото развитие на много нововъзникващи пазари. Реформите на пазара на труда позволиха на Германия значително да увеличи дела на населението с работа. Държавният дълг на страната е по-нисък от този на много сравними страни, а финансовите пазари смятат германските книжа за един от най-надеждните активи в света.

"Мисля, че ще бъде важно да припомним, че Германия все още е световен лидер. Ние сме четвърти по големина по БВП в света. Имаме икономическо ноу-хау , и се гордея с нашите квалифицирани работници. В момента обаче Германия не е толкова конкурентоспособна, колкото би могла да бъде.", каза министърът на финансите Кристиан Линднер в интервю за WSJ.

Фрагментираният политически пейзаж в Германия затруднява извършването на мащабни промени, отбелязва деловото издание.

Германия: От икономическия локомотив до "болния човек" на Европа?

Германия: От икономическия локомотив до "болния човек" на Европа?

Страната има циклични трудности и редица по-дългосрочни, структурни проблеми

Германският канцлер Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия (SPD) ръководят управляваща коалиция, чиито членове често имат диаметрално противоположни възгледи. Така Свободната демократическа партия е за намаляване на данъците, а Зелената партия е за повишаването им. Редица министри в правителството на страната биха искали да увеличат публичните разходи, финансирани чрез нови заеми, докато финансовият министър Линднер е за фискални икономии.

Шолц отхвърля мрачните прогнози за германската икономика. Необходима е промяна, но не и пълно преразглеждане на модела, ориентиран към износа, който служи добре на Германия след края на Втората световна война, каза тя в неотдавнашно интервю за германска телевизия.

Сред положителните фактори той отбеляза притока на чуждестранни инвестиции в областта на производството на чипове в Германия, стимулиран от щедри държавни субсидии, включително многомилиардни инвестиции на американската компания Intel Corp.