По предварителни оценки частните компании са изнесли 65,7 милиарда долара от Русия през периода януари-октомври т.г. , което е с 53,9% повече в сравнение със същия период на 2020 г. (42,7 милиарда долара), отбелязва Банката на Русия.

"Положителното салдо на финансовите транзакции в частния сектор се е увеличило с 23 милиарда долара спрямо предходната година, главно поради операции за пласиране на активи в чужбина", обясняват от Централната банка.

Оттокът на капитал от Русия се е увеличил 2,2 пъти през 2020 г. до 47,8 милиарда долара. Така от началото на миналата година страната е загубила 113,5 милиарда долара, пише vesti.ru.

"Общото изтичане на капитали от Русия по законни канали (отразено в платежния баланс), по незаконни канали (не е отразено в платежния баланс) и по каналите на Банката на Русия (увеличение на чуждестранните валутни резерви) за не много дългата история на съвременна Русия може да се оцени на 1,7-2 трилиона долара", каза Валентин Катасонов, доктор по икономика, член-кореспондент на Академията за икономически науки и предприемачество.

"Това е цената на участието на Русия в международната инвестиционен обмен. Това е едно от най-ярките доказателства, че Русия е обект на колониален грабеж от чужд капитал", уточни Катасонов и добави, че има и други канали за изтичане на пари от Русия, които не са отразени в официалния баланс.

"Нашата страна по богатство на глава от населението по никакъв начин не отстъпва на Кувейт или Саудитска Арабия и просто ни ограбват безмилостно и безсрамно и започват да измислят някакви данъци, вместо да се върне награбеното, да се въведе контрол върху износа на капитали от Русия и да се въведе прогресивна скала на данъчно облагане.

Това са елементарни неща, не е нужно човек да е икономист, за да разбере толкова прости неща. Просто ни ограбват и с това се занимават правителството и Централната банка, заключава Катасонов.

От своя страна доцентът в Руския икономически университет "Плеханов" Олег Комолов смята, че изнесените от Русия пари "остават в офшорни сметки в западни банки, превръщат се в недвижими имоти в Европа и САЩ. Така те работят не за нашата страна, а за икономиките на европейските и западните страни като цяло. "

"И това също е проявление на политиката на правителството, която е насочена към защита на интересите на управляващата класа. Нито Централната банка, нито правителството пречат на изтичането на капитали. Няма нито един значим инструмент, който би позволил днес да се ограничи този отлив", подчертава Комолов.