Една евентуална глобална икономическа криза, свързана с Иран, би хванала европейските политици неподготвени, пише MarketWatch.

Европа все още е изправена пред редица евентуални заплахи, като например Brexit и по-високите американски тарифи за автомобилната индустрия. Повишеното напрежение в региона на Персийския залив само ще изостри и без това трудното икономическо положение.

Европейските правителства не успяха да предоставят на паричния съюз инструментите за бързо справяне с тежък финансов шок. Еврозоната не би могла бързо да спаси дадена страна, която ще се окаже в тежка криза поради външен шок. Правителствата не успяха да постигнат съгласие и относно прекратяването на правилото за единодушие, което понастоящем се изисква за каквато и да е форма на финансова помощ за член на еврозоната от техния спасителен фонд.

Освен това, евентуална глобална икономическа криза, свързана с Иран, би усложнила и задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ), точно по време на ключови промени в ръководството. Новият президент Кристин Лагард, пое ръководството на централната банка през ноември 2019 година, припомня Infostock.bg.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак.

"Ако те действително поискат от нас да си тръгнем, ако не го направим на една много приятелска основа, ние ще им наложим санкции, каквито те не са виждали досега", предупреди Тръмп.

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни: "Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея".

Освен това Тръмп заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток като отмъщение за убийството на генерал Касем Сюлеймани.

"Ако направят каквото и да е, ще има големи наказателни мерки", предупреди американският президент.

"САЩ не търсят смяна на режима в Иран след американския въздушен удар, при който беше убит иранският топ генерал Касем Сюлеймани. САЩ обаче са готови да предприемат всички необходими действия, ако Иран заплашва американски животи", допълни Тръмп.

"Ние предприехме действия, за да спрем война. Не предприехме действия, за да започнем война. Сюлеймани превърна смъртта на невинни хора в своя болна страст. Ние го заловихме в действие и го елиминирахме", заяви американският президент.