След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакциите с централната банка на Русия и руското министерството на финансите. По този начин бяха блокирани около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад, пише Reuters.

Съединените щати предложиха работните групи от Групата на седемте (G7) големи индустриализирани нации да проучат начини за изземване на тези пари, информира Financial Times.

20-те държави с най-големи златни и валутни резерви

20-те държави с най-големи златни и валутни резерви

Китай запази дългогодишното си лидерство, следван от Япония и Швейцария

Какви са тези активи, къде са те и какво може да направи Русия, ако активите бъдат конфискувани?

Резервите на руската централна банка

Подобно на други централни банки, Банката на Русия държи част от своите златни и валутни резерви в ликвидни активи като основни световни валути, злато и държавни облигации. Около половината от тези резерви се съхраняват на Запад.

Руската централната банка потвърди, че активи на стойност около 300 милиарда долара са били замразени на Запад. Общите валутни и златни резерви на Русия възлизат на 612 милиарда долара по това време

Путин обвини Запада в отприщване на икономическа война срещу Русия и нарече замразяването на резервите кражба.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина беше критикувана от националистите, че е позволила да бъдат замразени толкова голяма част от резервите на банката.

В какво се държаха активите и какво беше замразено?

Руската централна банка не е предоставила подробна разбивка на това, което е било замразено, но може да се направи груба схема от документи, описващи подробно руските активи в началото на 2022 година.

По това време централната банка на Русия притежава около 207 милиарда долара активи в евро, 67 милиарда долара активи в щатски долари и 37 милиарда долара активи в британски лири.

Освен това имаше активи, включващи 36 милиарда долара в японски йени, 19 милиарда долара в канадски долари, 6 милиарда долара в австралийски долари и 1,8 милиарда долара в сингапурски долари. Притежанията на банката в швейцарски франкове възлизат на около 1 милиард долара.

Централната банка на Русия каза, че тези активи са били инвестирани главно в чуждестранни ценни книжа, банкови депозити и кореспондентски сметки.

Най-големите притежания на банката в облигации са в държавните облигации на Китай, Германия, Франция, Великобритания, Австрия и Канада.

Златните резерви на Руската федерация се държаха в Русия. Инвестициите в юани се държат в Китай.

Конфиксация?

Централната банка на Русия не се крие зад сложни вериги от номинални притежатели, така че идентифицирането на активите няма да е трудно.

Повечето от активите - включително тези на частни руски граждани - са замразени в депозитари.

Руските официални лица многократно са предупреждавали, че държавната конфискация на активи противоречи на всички принципи на свободните пазари.

"Да видим какво ще решат", каза високопоставен руски служител пред Ройтерс, пожелал анонимност. "Защитата на частната собственост е свещена крава, която ги храни в продължение на много векове.

Някои руски официални лица предполагат, че ако руските активи бъдат конфискувани, тогава активите на чуждестранни инвеститори, заседнали в специални сметки от така наречения тип "C" в Русия, може да бъдат изправени пред същата съдба. Някои чуждестранни активи бяха ефективно заключени в сметките C.

Не е ясно точно колко пари има в тези сметки, но руски официални лица казаха, че са сравними с 300-те милиарда долара замразени руски резерви.

Финансовият министър Антон Силуанов каза миналата седмица, че по сметките "С" има значителни средства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери миналата седмица, че Русия ще оспори всяка конфискация в съдилищата.

"Ако нещо ни конфискуват, ще видим какво ние ще конфискуваме. Ще направим това незабавно", каза Песков.

В Русия се надува жилищен балон

В Русия се надува жилищен балон

За да се подкрепи руската икономика, бяха пуснати ипотеки с отстъпка по време на пандемията