Китай е направил безпрецедентно предложение по време на разговорите с представители на САЩ по редица теми. Двете страни са постигнали прогрес по всички точки на търговските преговори и най-вече в областта на технологиите, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Министърът на финансите Стивън Мнучин пристигна с делегация в Пекин във вторник за нов кръг от разговори с китайските власти за решаване на търговския конфликт.

Един от представителите на Вашингтон коментирал пред агенцията, че от Пекин са поставили на масата много по-сериозни предложения в сравнение с предишните пъти, давайки надежда, че сделка може да има и тя да включва структурни промени на китайската икономика.

"Те говорят за трансфер на технологии по начин, по който никога досега не са искали да говорят - както по отношение на обхвата, така и по отношение на спецификата", посочва източникът.

Вашингтон искат от Пекин да прекрати практиките в сектора, смятани за кражба на интелектуална собственост от американските компании.

Също така американските власти настояват за по-добър достъп за местните производители до китайския пазар, както и за намаляване на промишлените субсидии, които втората по големина икономика отпуска на компаниите си.