Президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган настоява все по-ясно за нови избори в най-големия град в страната, подхранвайки притеснения за авторитаризъм и разтърсвайки инвеститорите, пише Bloomberg.

Миналата седмица той призна загубата на своята партия в столицата Анкара и на Истанбул на 31 март. В понеделник президентът, чиито правомощия се увеличиха значително от миналата година насам, заяви, че има "нередности" и "огранизирана" измама в Истанбул и едвам се спря да не нареди на избирателната комисия да проведе нов вот.

Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция

Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция

След изборите много от тях вероятно ще бъдат управлявани от опозицията

Кандидатът на партията на Ердоган изостава от конкурента си от секулярната Републиканска народна партия с около 15 000 в град с 16 милиона жители.

След изявленията на държавния глава, лирата изтри нови 1,5 процента от стойността си срещу долара. Единица от щатската валута купува 5,67702 турски лири.

Ердоган вече застави критиците си в медиите да мълчат и започна яростна кампания срещу политическите си противници след опита за преврат през 2016 г. Намесата му в демократичния процес по изборите ще отслаби още повече доверието на инвеститорите във върховенството на закона.

Решението на избирателната комисия се очаква през средата на април и ще бъде показателно за здравето на демокрацията и инвестиционната среда в Турция, която се намира в първата си рецесия от десетилетие.

Защо акциите на бирените компании в Турция поскъпнаха след изборите?

Защо акциите на бирените компании в Турция поскъпнаха след изборите?

Ердоган загуби някои от най-големите градове