Правителството на Великобритания се подготвя за вариант въобще да не плати нищо на Брюксел за излизането на страната от Европейския съюз. Това може да стане, ако ЕС откаже да сключи търговско споразумение с Обединеното кралство, пише агенция Вloomberg, позовавайки се на свои източници.

Британският премиер Тереза Мей иска проектът за споразумение с ЕС, което да се сключи до октомври, да включва подробни търговски условия. От своя страна Брюксел смята, че в такова споразумение не трябва да има подробности за бъдещите икономическите взаимоотношения и то ще има характер само на политическа декларация.

ЕС "попари" Лондон за преходния период при Brexit

ЕС "попари" Лондон за преходния период при Brexit

Различията между страните в преговорите на този етап са непреодолими

Екипът на премиера Тереза Мей е разработил секретен резервен план - отказ да се изплатят милиардите по Brexit, за да се застави Европейския съюз да предостави на Великобритания търговското споразумение, която тя иска, твърдят източниците на агенцията.

"Или ЕС ни дава търговско споразумение, или въобще не получава пари" заяви екслидерът на Консервативната партия Йън Дънкан Смит, цитиран от Вloomberg.

Отбелязва се, че този план е далеч от желанието на Лондон, но високопоставени членове на правителствата го считат за необходим. Освен това се подчертава, че точен механизъм за изплащане на компенсациите предстои да се съгласува, което оставя възможност те да се задържат дълго време.

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Най-тежък удар ще понесат основните търговски партньори на Лондон

По-рано Мей потвърди оценките, според които Великобритания е длъжна да изплати на ЕС за излизането от съюза сума в диапазона 35 - 39 милиарда фунта (от 49 до 55 милиарда долара).