£500 може да получи всеки в Англия с положителен тест за Covid-19. Идеята се обсъжда от кабинета на Острова и е в резултат на скорошна анкета, според която едва 17% от хората със симптоми се тестват заради опасения, че положителен резултат ще лиши възможността им да работят, пише The Guardian.

Предложението може да струва до £453 млн. седмично.

Финансовата подкрепа за хората, които трябва да се самоизолират, е критично важна точка в стратегията на кабинета, тъй като заразата ще продължи да се разпространява, освен ако болните и близките им не останат затворени вкъщи за период от 10 дни, пише изданието.

От края на септември 2020 г. на Острова работеше друга програма, според която по £500 получават само тези с ниски доходи, които не могат да работят от вкъщи. Тя обаче изключва твърде много хора, които не могат да си позволят да се самоизолират и трябва да избират между загубен доход и разпространяване на заразата. Нещо повече, процесът по кандидатстване е толкова сложен, че досега едва 50 хил. души са получили помощта.

Обмислят се и други варианти, включително покриване на реално загубения доход, макар да се смята, че тази процедура ще бъде твърде сложна за изпълнение.