Премиерът на Русия Михаил Мишустин се впусна в популистка атака срещу бизнеса и заплаши компаниите с правителствени мерки, ако не спрат да повишават цените, предава The Moscow Times.

Обръщайки се към депутатите в сряда, Мишустин заяви, че корпоративната "алчност" стои зад растящите цени в Русия. Насред аплодисменти от народните представители, той обърна гръб на икономическата теория и ситуацията на световните пазари, и заяви, че причината за ръста на цените е "алчността на отделните производители и търговските вериги".

Коментарът му идва месеци преди парламентарните избори, които трябва да се проведат тази есен.

През април инфлацията падна до 5,5%, по данни от официалната статистика. Но основната инфлация, която изключва най-волатилните цени и се смята за по-точен индикатор, продължава да расте. Централната банка вече бе принудена да повиши лихвите, като се очаква това да продължи.

В продължение на месеци правителството се опитва да успокои цените на храните чрез експортни квоти, изкуствени ограничения и тиради срещу производителите да намалят разходите — но без успех. Държавната намеса в икономиката дори доведе до допълнително увеличение на цените на някои хранителни продукти.

Решението на Кремъл да ограничи цените на храните доведе до недостиг на захар

Решението на Кремъл да ограничи цените на храните доведе до недостиг на захар

Очаквано

Повишаващите се цени са в тежест на вече закъсалите домакинства в Русия. Реалният разполагаем доход намаля с 3,6% през първото тримесечие на годината и падна до ново дъно. Данните показват, че руснаците вече харчат спестяванията си, за да могат да купуват ежедневни стоки.

Очакванията на домакинствата са за продължаващо повишение на цените, а отделни изследвания показват, че руснаците смятат, че инфлацията е три пъти над официално обявената.

Дилемата на централната банка

Инфлацията е особено чувствителна тема в Русия заради спада на жизнения стандарт от 2013 г. насам и спомените за множеството икономически кризи през последния четвърт век.

Икономистите оспорват популистките твърдения на Мишустин и посочват, че комбинация от няколко световни фактори — включително растящите цени на суровините и храните, както и държавните помощи в редица развитие икономики, поевтиняването на рублата и други — са зад повишението на цените.

Централната банка отговори бързо на инфлационната криза и повиши лихвите от 4,25% на 5% тази година. Очакват се още две повишения до края на годината.Но повишението им заплашва да задуши растежа, който в Русия така или иначе е анемичен. Годишният растеж не е прехвърлял 2,5% от 2012 г. Повишението на задълженията също е предизвикателство и трябва да бъде включено в сметката.

Набиулина се изправи срещу властта заради тавана на цените

Набиулина се изправи срещу властта заради тавана на цените

Популистката мярка на Кремъл вече създава недостиг на храни