Докато изходът от президентските избори в САЩ продължава да е неясен, вчера стана ясно, че Китай ще увеличи ролята си на глобалните пазари. Втората по размер икономика ще се насочи към задълбочаване на отношенията със страните от Европейския съюз, Япония и Южна Корея.

"Ще работим за ранното подписване на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), ще ускорим преговорите по инвестиционния договор с ЕС и споразумението за свободна търговия с Япония и Южна Корея", каза Си Дзинпин в изявление от Мандарин вчера.

Твърде зависими ли са от Китай германските автомобилни производители?

Твърде зависими ли са от Китай германските автомобилни производители?

Най-големият автомобилен пазар ще продължи да расте бързо, но крие своите рискове

Ако политиките на Пекин се осъществят и RCEP бъде подписан от 15-те страни, преговарящи за него, това ще се превърне в най-големия търговски пакт глобално. Същевременно ЕС и Китай от години работят за сключване на инвестиционен договор, но засега преговорите са бавни, което означава, че той едва ли ще е готов до края на годината.

Освен това Дзинпин изброи няколко аспекта, в които китайската икономика ще се отвори за чуждестранни инвеститори и обеща бизнес средата в страната да се подобри. Те варират от законодателството в сферата на интелектуалната собственост до отмяна на забрана върху вноса на определени стоки.

Икономическото възстановяване на Китай дава смесени сигнали

Икономическото възстановяване на Китай дава смесени сигнали

По-предпазлив малък бизнес, спад на пазара на имоти, но повече продажви на автомобили

Китайският лидер направи видеообръщение за откриването на третото Китайско международно експортно изложение, което се случи около 12 часа след затварянето на избирателните секции в САЩ. Той обаче не спомена самите САЩ, с които Китай е в търговска война от над две години.

"Що се отнася до отношенията между САЩ и Китай, най-големият проблем, който Пекин ще има с президентството на Байдън, е способността му да работи със съюзници от САЩ", каза Айсак Стоун Фиш, старши сътрудник в Asia Society пред CNBC. Той посочи, че така Байдън може да обедини повече страни около синхронизирана стратегия за бламиране на Китай.

"Самият Байдън е много по-многостранен от Тръмп", каза той. "Това ще бъде голяма промяна, ако Байдън спечели."