Норвегия е готова да преговаря с Европейския съюз, за ​​да се разреши енергийната криза на континента "Не затваряме врати за какъвто и да е диалог или контакт", каза премиерът Йонас Гар Сторе пред репортери в Осло, цитиран от Bloomberg.

"Не е в интерес на Норвегия да имаме извънредни скокове на цените на газа. Готови сме да говорим с компаниите и да видим каква роля можем да играем."

Премиерът на страната се срещна с ръководители от най-големите производители на петрол и газ в неговата страна като компаниите Equinor ASA, Aker BP ASA и Var Energi ASA.

"Компаниите са най-загрижени за дългосрочните договори и как да се справят с тях по добър начин", каза министърът на енергетиката Терие Асланд.

Главният изпълнителен директор на Aker, компанията майка на Aker BP, Ойвинд Ериксен коментира, че компанията е отворена за по-дългосрочни договори с подходящите контрагенти.

"При днешните ценови нива съществува твърде голям риск за повечето частни компании. Така че това е отчасти въпрос на ценовия механизъм и отчасти въпрос на това как държавата и компаниите могат да работят заедно", заяви той.