Премиерът на Словакия призова шефа на централната банка на страната и член на управата на Европейската централна банка Петер Казимир да подаде оставка. Той беше осъден по дело, свързано с подкуп и глобен със 100 000 евро, информира Ройтерс.

Казимир обжалва съдебното решение.

Призовавам го да излезе от тази врата и никога да не се връща. Неприемливо е лице, осъдено за подкуп от съда, да заема поста управител на тази уважавана институция, заяви премиерът Едуард Хегер.

Решението на специалния наказателен съд в Пезинок е постановено с наказателна заповед въз основа на доказателства, представени по време на разследването.

Делото срещу Казимир се отнася до подозрение за корупционна престъпна дейност във връзка с данъчни проверки срещу няколко търговски дружества, когато той е бил министър на финансите в предишно правителство. Петер Казимир отхвърля обвиненията.

През октомври 2021 г. специалната прокуратура на Словакия го обвини в престъпление, свързано с корупция, но оттегли обвинението миналия юни в очакване на преразглеждане. Словашката полиция поднови обвинението миналия ноември.