Саудитска Арабия ще работи с консултанти от международната компания PricewaterhouseCoopers (PwC) за планираното прекратяване на проекти за 20 милиарда долара, което трябва да доведе до ограничаване на разходите на правителството. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Икономическият министър на кралството е наел експерти от фирмата, които да прегледат договори на кабинета, равняващи се на 69 милиарда долара. Целта е една трета от тях да бъдат прекратени, става ясно от информацията.

Част от проектите са свързани с транспортната сфера, здравеопазването и образованието. Заедно с това консултантите ще дадат своите съвети за намаляването на разходите по останалите споразумения.

През миналата година престолонаследникът принц Мохамед бин Салман представи стратегия за намаляване на дупката в бюджета, която надхвърли 300 милиарда риала или 80 милиарда долара през миналата година заради евтиния петрол.

Преди няколко месеца Рияд пое за първи път в историята си заем от чуждестранни инвеститори в размер на 17,5 милиарда долара. Заедно с това енергийните субсидии в страната бяха намалени, както и заплатите на държавните служители.

В края на декември правителството в Саудитска Арабия представи програма за фискалния баланс на кралството до 2020 година, която предвижда увеличаване на данъците и въвеждане на налог за чуждестранните работници там.

Саудитска Арабия въвежда данък за чужденците, които искат да работят в страната

Саудитска Арабия въвежда данък за чужденците, които искат да работят в страната

Горивата в кралството стават все по-скъпи