Руските войници, които участват в "специалната военна операция" в Украйна, получават отсрочка от плащането на кредитите си и задълженията им се опрощават при смърт или тежко нараняване на фронта. Нормативното изискване е спазвано и от оставащите в страната западни банки, което стана и повод за поредни призиви те да прекратят силно печелившия си бизнес там, пише в свой материал "Ройтерс".

"Войниците и офицерите гарантират сигурността на страната ни и ние трябва да бъдем сигурни, че те получават най-добрата грижа", заяви при приемането на закона през есента влиятелният говорител на Долната камара на Думата Вячеслав Володин.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"

Само за периода от 21 септември до края на 2022 г. под действието на новите текстове са били преструктурирани 167 000 кредита на военни и техните семейства на стойност над 800 млн. евро, става ясно от официални данни.

Местните подразделения на австрийската Raiffeisen и италианската UniCredit са единствените западни банки в списъка на 13-те системно значими кредитни институции в Русия, като те са с огромно значение за икономиката на страната. В същото време, пазарът за тях е с огромно значение - над половината печалба на Raiffeisen (2 млрд. от общо 3,8 млрд. евро) е била генерирана там, UniCredit също са "на плюс" с 1 млрд. евро.

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Лишен от западни партньори, бизнесът в страната се адаптира, но липсва оптимизъм

От австрийската банкова група посочват, че само 0,2% от кредитите им (за общо 9 млрд. евро) са засегнати от свързаните с войната законови промени и сумата по тях е "пренебрежима". От UniCredit не са предоставили данни на "Ройтерс", като коментарът им е, че бизнесът им е повече насочен към компаниите.

Какво мислят инвеститорите

Банките трябва да бъдат много внимателни - има голям риск те да бъдат използвани за финансирането на войната, предупреждава Киран Азиз от норвежкия пенсионен фонд KLP, който притежава акции и в двете банки.

Ерик Кристиан Педерсон от Nordea Asset Management (с портфолио от 300 млрд. евро и акции в UniCredit) също отбелязва, че руското изискване "показва какви са опасностите за компаниите, действащи в юрисдикции, където бизнесът може да бъде принуден да извършва действия, които директно се разминават с ценностите му".

Руските банки завършиха "на минус" полугодието за първи път - какви са загубите

Руските банки завършиха "на минус" полугодието за първи път - какви са загубите

Зам.-председател на Централната банка на Русия обяснява ситуацията в банковия сектор

Според него правилното решение е изтегляне от Русия.

"Всяко трупане на печалби на гърба на войната не е приемливо и не съвпада с нашата представа за отговорни инвестиции", категоричен е и говорител на Swedbank Robur, която има дялове в банките.

Какво мисли ЕЦБ (и Путин)

Продължаващото присъствие на две от най-големите европейски банки на руския пазар и участието им в схема, която на практика е част от социалния пакет за всеки, включил се в инвазията срещу Украйна, привлича вниманието и на Европейската централна банка, твърди източник на "Ройтерс".

След като част от западните банки като Societe Generale успяха да напуснат руския пазар, сега Москва променя правилата и това е възможно само с разрешение от държавния глава. Затова и Андреа Енрия от ЕЦБ коментира, че "прозорецът се затваря", но подкрепят всеки, който вземе решението да ограничи бизнеса си или да напусне.

Raiffeisen и UniCredit твърдят, че редовно обсъждат с ЕЦБ новите развития в Русия. От италианската група говорят открито за "стратегия за намаляване на риска", но в Австрия, която има традиционно силни връзки с Изтока, е по-сложно - особено с оглед тройно скочилата печалба на руския бизнес на Raiffeisen и 20-те милиарда евро в депозити в страната.

Изпълнителният директор Йохан Щробл коментира, че всеки ход ще е сложен, защото това е банка, а не "сергия за наденички", която просто може да бъде затворена веднага.