На фона на кризата и на санкциите, руският банков сектор като цяло отчете загуби за първи път от седем години. Според резултатите за първото полугодие на 2022 г. (периода януари-юни), загубите възлизат общо на 1,5 трилиона рубли (към 25 млрд. долара по настоящия курс на рублата). Това казва в интервю за РБК Дмитрий Тулин, първи заместник-председател на Централната банка на Русия.

Това е първото оповестяване на информация, което показва последствията от кризата за финансовите резултати на банките. За последен път Централната банка публикува официални данни за януари 2022 г., когато беше съобщено за нетна печалба на руските банки от 164 милиарда рубли (около 2,7 млрд. долара по настоящия курс на рублата).

Преди това банковият сектор на Русия имаше загуби само за някои месеци, например за първото тримесечие на 2015 г. нетните загуби възлизаха на 17 милиарда рубли, но полугодието тогава е завършило на печалба за банките.

За последните 10 години - откакто се оповестява подробна статистика за финансовите резултати на банковия сектор в Русия - полугодието никога не е приключвало на загуба за руските банки като цяло.

Зам.-председателят на Централната банка на Русия посочва, че две трети от размера на натрупаните загуби на руските банки за полугодието, или 1 трилион рубли, се дължат на операции на банките, по един или друг начин свързани с чуждестранна валута.

По думите на Тулин, става въпрос за загуби по сделки с деривативни финансови инструменти, които някои "играчи" е трябвало да коригират. Той припомня, че през пролетта волатилността на обменния курс на рублата беше "огромна", за разлика от сега.

Вторият фактор, оказващ натиск върху финансовия резултат на банковия сектор в Русия, е преоценката в посока надолу на откритите валутни позиции.

Въпреки загубите на банковия сектор, зам.-председателят на Централната банка на Русия смята, че банките са се "разминали с малко", тъй като имат капиталов резерв от около 7 трилиона рубли.

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Коя чуждестранна валута ще е с приоритет