Реализацията на икономическите реформи, които бяха анонсирани от президента на Руската федерация Владимир Путин на 1 март пред Федералното събрание, би струвала на страната 20,5 трилиона рубли (около 293 млрд. евро при курс 70 рубли за евро, бел. ред.).

Това се пресметнали икономистите на "Росбанк". Параметрите за необходимото преразпределение на средствата между разходните пера на бюджета те са взели от програмата на шефа на Център за стратегически разработки Алексей Кудрин, пише РБК.

За периода на неговия мандат 2018 - 2024 година 8,4 трилиона рубли от посочената сума е необходимо да се изхарчат за развитието на социалната и транспортната инфраструктура. За повишаването на качеството на здравеопазването ще са необходими 5,2 трлн. рубли; 3,6 трилиона за усъвършенстване на образованието и 3,4 трлн. рубли за подобряване на демографската ситуация.

Както твърдят експертите от "Росбанк", такова финансиране може да се осигури само, ако разходите на консолидирания бюджет се намалят от сегашните 34% от брутния вътрешен продукт на страната. Необходимите за посочените реформи средства биха могли да се получат за сметка на значителни промени на бюджетните разходи, състоящи се от няколко елемента.

На първо място, според сметките на икономистите, се налага съкращаване на социалните разходи със 7,8 трлн. рубли и с 6 трлн. рубли отделяните средства за отбрана. От друга страна трябва да се увеличат доходите с 4 трлн. рубли и да се облекчи бюджетното правило, което да позволи да се освободи остатък от 2,7 трлн. рубли (450 млрд. годишно). 

Това бюджетно правило, което действа в момента, установява праг в цената на петрола от $40 за барел (индексира се с 2% годишно), като доходите от суровината над това равнище се спестяват в резерв и не могат да бъдат насочвани за текущи бюджетни разходи.