Противовъздушните убежища са инспектирани и ремонтирани в цяла Русия в отговор на заповедите на Кремъл за модернизиране на разпадащата се инфраструктура от съветската епоха. Това казаха пред The ​​Moscow Times настоящи и бивши държавни служители.

Русия разполага с хиляди бункери, укрепени мазета и други убежища, много от които са били затворени от десетилетия. Но тъй като войната в Украйна се проточи, местните власти започнаха да харчат стотици милиони рубли, за да ги направят отново годни за употреба.

"Решението да се инспектира мрежата от бомбоубежища беше взето от правителството още през пролетта", каза един руски служител, цитирайки правителствени срещи по въпроса. "Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и други граждански министерства получиха команда да започнат мащабна проверка и да възстановят реда."

Въпреки че руските официални лица не са обявили публично национална кампания за модернизиране на бомбоубежищата, служители твърдят, че тя е в ход от месеци. Moscow Times разговаря с четирима настоящи и бивши руски служители, които потвърдиха, че подобренията се извършват по заповед от Москва. Проверките и ремонтите започнаха след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. и ще продължат през 2023 г., каза настоящ служител, пожелал анонимност.

Властите на Краснодарския край, например ще похарчат повече от 6 милиона рубли за ремонт на бомбоубежища тази година, Нижни Новгород - 50 милиона рубли, Рязан - 1 милион рубли.

Миналия месец властите в Казан заявиха, че около 30% от противовъздушните убежища в града са неподходящи за настаняване на хора и обещаха да проверят дали е възможно метрото в града да се използва за подслон.

Наличието на директива за модернизиране на бомбоубежищата от Москва беше потвърдено и от високопоставен служител в администрацията на един от далекоизточните региони на Русия, на повече от 7000 км от фронтовата линия. "От Москва беше дадена заповед навсякъде да се извършат проверки и ремонти", каза той.

Проблемът е, че повечето от бомбоубежищата в страната, които по закон трябва да се поддържат от местните власти, са се разпаднали или са изоставени след падането на Съветския съюз.

Колко струва да се спасите в бункер, когато настъпи краят на света?

Колко струва да се спасите в бункер, когато настъпи краят на света?

Оцеляването като лукс

"След мобилизацията модернизацията на бомбоубежищата изглежда като принудителна мярка и дори израз на загрижеността на държавата за обикновените хора", казва Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация International Crisis Group.

Политологът Абас Галямов добавя, че някои от опитите за модернизиране на бомбоубежищата са инициирани от местните власти, които искат да впечатлят началниците си. "Всеки бюрократ се опитва да се вмести в дневния ред, както го вижда", каза той пред The ​​Moscow Times. - Това е начин да се предпазите от евентуални претенции от големите шефове: "Защо не сте готови? Не виждаш ли какво става?!"

В портала за обществени поръчки са публикувани стотици търгове за модернизация на бомбоубежища в различни райони на страната. Договорите включват ремонт на вентилация, хидроизолация, смяна на врати, въздушен филтър и осветителни инсталации. Например през ноември беше обявен търг за хидроизолация на бомбоубежище в района на Самара на стойност 3,8 милиона рубли.

Малък бункер струва колкото едностаен апартамент в "Люлин"

Малък бункер струва колкото едностаен апартамент в "Люлин"

Бомбоубежището понякога се разглежда като временно място за безопасност, докато бункерът на "Страшния съд" се счита за дългосрочно жилищно решение

Властите в Петрозаводск съобщиха миналия месец, че само една осма от жителите на града могат да бъдат настанени в обществени бомбоубежища.

Този недостиг се дължи на факта, че много съветски бомбоубежища бяха продадени или отдадени под наем на частния пазар.

Например, реставриран бункер от Студената война с розови стени и ретро полилеи беше обявен за продажба в Петрозаводск за 15 милиона рубли в края на миналата година. В някои случаи такива транзакции са били признати за незаконни. Например, градски съд в Перм в Урал образува наказателно дело миналото лято срещу бизнесмен за използване на бомбоубежище като склад.

Бивш държавен служител, свърза интереса на държавата към бомбоубежищата със засилените страхове от ядрена война след заповедта на Путин да постави руските ядрени сили в "висока готовност" в края на февруари. "Висока тревога" е само върхът на айсберга. Подводната му част са бомбоубежищата и други съоръжения за гражданска защита", каза пенсионираният служител.

В някои случаи, очевидно в опит да предотвратят паниката, местните власти се опитаха да омаловажат значението на ремонтните дейности в бомбоубежищата. Например, служители в Саратовска област, на стотици километри от фронтовата линия, започнаха да наричат ​​бомбоубежищата "дълбоко жилище" през декември. В същото време в Нижни Тагил, напротив, бяха открито поставени табели по пътя към бункерите.

Знакът на Бункер-42, антиядрено подземно съоръжение, построено през 1956 г.

Източник: iStock Images

Знакът на Бункер-42, антиядрено подземно съоръжение, построено през 1956 г.