Популизмът в стил Доналд Тръмп се разпространи във Финландия, където най-щастливите хора в света ще покажат недоволството си от имиграцията и от манията по климатичните проблеми в общите избори в неделя, Пише Bloomberg.

Партията на финландците, националистическо движение, която прие лозунги, подобни на тези на американския президент "Да направим Америка велика отново", се издигна от шестото до второ място в прдеварителните проучвания.

Подобно на съседна Швеция, десните екстремисти могат да доведат до лишаване на традиционните блокове от мнозинство, което да усложни формирането на ново правителство, точно когатото Финландия се подготвя да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

"Има различни коалиции, които са възможни без партията на финландците, които не са особено желани в правителството", казва Лора Нордстром, изследовател в Хелзинкския университет. - Но ако преговорите бъдат блокирани, това може да им даде сериозна преднина".

Недоволството от политиката на сегашния премиер Юха Сипила също подхранваше подкрепата за социалдемократите, които имат малка преднина и вероятно ще имат водеща роля при формирането на следващото правителство на страната. Техният лидер, Антти Ринне, заявява, че ще му бъде трудно да работи с колегата си Юси Хала-ахо, който накара партията на финландците да се раздели след като пое управлението на партията през 2017 г. Хала-ахо е критично настроен към ЕС, мултикултурализъма и опазването на околната среда. Той също е известен с изявления, които насаждат омраза срещу исляма.

Финландската опозиция към имиграцията се усили след бижанската кризата през 2015 г., когато броят на търсещите убежище, предимно от Ирак, скочи почти девет пъти. Сипила, който предложи дома си на семейство бежанци, оттогава се превърна в символ за това, което мнозина казват, че е неконтролирана имиграция. Неодобрението към чужденците отново беше подкладено тази година след информация, че няколко бежанци са били арестувани, след като са били обвинени в сексуално насилие над деца. Само 7% от хората, живеещи във Финландия, са родени извън страната.

"Това е глобален и европейски феномен: партиите, които предлагат ясни идеологии, печелят", казва Киммо Гронлунд, професор по политически науки в университета Або. Във Финландия имиграцията е основна тема на предизборната кампания и партията на финландците очевидно печели от това", казва той.

Елизабет Първианен, 69-годишна пенсионерка от Хелзинки, казва, че ще гласува за партията на финландците, защото "поставят интересите на финландците на първо място."

Партията, която бележи първата си голяма победа на изборите през 2011 г., също печели от онова, което се описва като нарастващо разочарование от възприеманата от либералния елит мания по глобалното затопляне. Партията твърди, че Финландия не трябва да нанася вреди на своята индустрия, като се стреми да намали емисиите си повече от други страни.

Но недоволството от правителството на Сипила надхвърля тези въпроси. Въпреки че премиерът-милионер успешно възстанови икономиката (Финландия не отдавна бе смятана за "новото болно звено на Европа"), но той успя да направи това на висока цена. Налагането на по-строги условия за обезщетение за безработица, както и реформата на пазара на труда, която принуждава хората да работят повече за по-малко пари, се оказаха особено непопулярни.

36% от избирателите вече са гласували предварително, а избирателните секции трябва да бъдат открити в 9 ч. в неделя. Резултатите се очакват до полунощ.

Най-вероятният резултат е коалиция, ръководена от социалдемократите с дясноцентристката Национална коалиция на финансовия министър Петтери Орпо, Зелените и Шведската народна партия.