Фиксираното плащане за руснаци, които правят бизнес в чужбина, е подарък за олигарсите. Приходите за бюджета и инвестициите в руската икономика няма да се увеличат от това, пише Ведомости.

До края на юли правителството трябва да разработи законопроект за фиксиран данък върху чуждестранните доходи на руснаците. Както Владимир Путин отбеляза в обръщението си към нацията на 23 юни, сега руските данъчни резиденти - собственици на чуждестранни активи плащат данък върху доходите от дейността на така наречените контролирани чуждестранни компании по доста сложна, тромава и объркваща схема.

Русия поставя на пауза програмата си за $400 милиарда, която трябваше да възроди икономика ѝ

Русия поставя на пауза програмата си за $400 милиарда, която трябваше да възроди икономика ѝ

Именно тя помогна на президентът Владимир Путин да спечели изборите през 2018 година

"Предлагам драстично да го опростим, да се даде право да се плаща фиксирана сума на данъка от 5 милиона рубли годишно (62 500 евро при сегашния курс около 80 рубли за евро, бел. ред.)- без допълнително отчетност. Така ще дадем стимул за развитието на модерен, отговорен бизнес и той ще е в руската юрисдикция", обясни президентът.

Сега физическите лица - данъчни резиденти на Руската федерация са задължени да плащат данък в Русия върху всички доходи, получени в други страни.

"За повечето видове доходи данъчната ставка е 13%, за някои е 35%", заяви адвокатът на Forward Legal Григорий Нистратов, цитиран от "Ведомости". Така се оказва, че фиксираното плащане ще намали данъчната тежест за повечето граждани, получаващи доходи от чужбина над 38,5 милиона рубли годишно, тъй като ще бъде под 13% данък.

Например, ако човек получи "чужд" доход в размер на 100 милиона рубли, тогава 5 милиона данък ще представляват само 5% от тази сума.

"Това е чудесен подарък за олигархичен капитал и собственици на офшорни компании", казва Петър Бубнов, управител на активи на Финам Инвестмънт. Особено ще се зарадва на новата инициатива собственикът на НЛМК Владимир Лисин, който е платил миналата година данък в размер над 1 милиарда рубли. Сега ще може да плати 200 пъти по-малко."

С подкрепата на Путин: Ще има ли повече деца и по-малко бедни в Русия?

С подкрепата на Путин: Ще има ли повече деца и по-малко бедни в Русия?

Президентът представи програма от мерки в подкрепа на демографията и семействата пред Федералното събрание

Новите данъчни условия на теория трябва да стимулират репатрирането на капитала в страната. Експертите обаче имат много съмнения относно ефективността на тази мярка.

Най-вероятно няма да има предимства за руската икономика, казват икономистите. "Това няма да донесе значителни приходи на бюджета, напротив. Няма да даде инвестиции и на руската икономика: има много рискове, потенциалът за печалба е ограничен от много фактори. Обновеният данъчен режим ви позволява да инвестирате в чужбина, без да се натоварвате с тежестта на данъците", подчертава старшият анализатор Анна Бодрова, от Информационно-аналитичен център "Альпари", чието мнение е цитирано от "Ведомости".

Русия обмисля да повиши подоходния данък за руснаците с високи заплати

Русия обмисля да повиши подоходния данък за руснаците с високи заплати

В момента в Русия има плосък данък от 13%