3621 нормативини акта на СССР и техните отделни разпоредби, които са в сила от 1923 г., престават да бъдат в сила в Русия, според указ на Министерския съвет на Руската федерация.

"Постановлението признава за загубили сила приетите в периода от 1923 до 1991 г. 3621 акта на СССР и техните отделни разпоредби, съдържащи остарели регулации или със статут " действащи", съобщиха от правителството.

Списъкът с анулираните нормативни документи е публикуван на уебсайта на правителството.

Тези документи не се прилагат на практика. Но остарелите регулации понякога си противоречат и създават трудни условия за правителството и икономиката. Решението за премахването им е взето като част от т.нар. "регулаторната гилотина".

"Взетото решение ще опрости и систематизира законодателството, ще осигури единна практика за прилагане на закона", отбелязва правителството.

Руският премиер Медведев отмени съветските закони

Руският премиер Медведев отмени съветските закони

Сред тях е и постановление от 1917 г. за осемчасов работен ден

Това е втората фаза на анулиране на остарели документи, припомня vesti.ru. По-рано правителството издаде указ, с който от 1 февруари 2020 г. признава, че от 1 февруари 2020 г. 1259 акта на РСФСР и Руската федерация и техните отделни разпоредби в рамките на "регулаторната гилотина" стават невалидни.