Изключително спорен проект за нов международен документ отвори пореден фронт между авторитарните режими и западните страни. Привидно - насред ООН, но реално - в киберпространството, т.е. по целия свят. Лансираният от Русия договор за киберсигурността съдържа множество текстове, които според правителства, компании и правозащитници могат да превърнат относително свободния в момента интернет в среда, достойна за Оруел.

Детайли: По проекта се работи още от 2019 г., когато Русия успя да прокара резолюция за новия документ в Общото събрание на ООН.

Без масово следене и манипулации: Брюксел прави опит да регулира изкуствения интелект

Без масово следене и манипулации: Брюксел прави опит да регулира изкуствения интелект

ЕС забранява рисокорисковите AI системи

Плътно в нейния лагер са държави като Китай, Беларус, Никарагуа, Северна Корея, Куба и Индия, които настояват да се запише в договора изричен ангажимент за преследване на "подстрекателство към саботаж или въоръжени действия", "подбудителство към самоубийство", "разпространение на невярна информация" или "кибертероризъм" - формулировки, традиционно използвани от авторитарните режими за премахване и законово преследване на всякакво онлайн съдържание, което не следва линията на властта.

От това традиционно страдат граждански активисти, опозиционни политици, журналисти и представители на малцинствата в тези държави.

Софтуерът за правителствен шпионаж: Индустрия за 12 млрд. долара

Софтуерът за правителствен шпионаж: Индустрия за 12 млрд. долара

Нови разкрития показват връзка между израелски създатели на кибероръжия и Вашингтон

Тъй като защитата на личната информация практически отсъства от обсъжданията, според експерти през ООН се разрешава повсеместната употреба на изключително инвазивни подходи като прехващане на съдържание и следене на метаданни в реално време, пише The Register. Това не отговаря на международните стандарти.

В работната версия на документа се дава възможност на полицейските органи в дадена държава страна по договора да съдействат на чужди правоохранителни органи даже за деяния, които на собствената ѝ територия не се наказват. Както отбелязват от EFF, така се нарушава основен правозащитен механизъм.

Още нещо: Microsoft се обявиха срещу новия документ, като високопоставен представител на компанията отбеляза, че никъде в него не е засегнат въпроса за мотива за дадено деяние. Така специалистите по киберсигурност и етично хакерство могат да се окажат под ударите на закона заради своята дейност - компрометиране на съществуващите защити с цел подобряването им.

"Рискът е в това, че договорът няма да бъде инструмент за преследване на престъпници, а по-скоро оръжие, което дава достъп до личните данни и до инструменти за наблюдение. Резултатът ще е международно споразумение, даващо на авторитарните режими властта да смазват несъгласните с мотива, че се борят с киберпрестъпленията", написа Ами Хоган - Бърни от екипа за политики и защита в областта на киберсигурността на Microsoft.

Какво предстои: Обсъжданията по проекта продължават, като в момента те са в своя шести кръг на преговори.