Сърбия започна да играе ролята на своеобразен хъб между Русия и ЕС за руския бизнес, смята депутатът от Скупщината (парламента) на Сърбия Милош Банжур.

Малко по-рано Агенцията за икономически регистри на Сърбия съобщи за РИА Новости, че руски граждани и юридически лица от Руската федерация от началото на конфликта в Украйна, са създали повече от 1600 предприятия в Сърбия и са регистрирали индивидуални предприемачи.

Руски граждани започнаха масово да идват в Сърбия след началото на военната операция в Украйна, като по неофициални данни, на ден до 600 руснаци са подавали заявления за временна регистрация в страната в пиковите дни. Тези цифри, според експерти, са рекордни за целия постюгославски период.

"Знам от приятели, особено тези, които работят в банки, че руснаците идват, откриват фирми и банкови сметки, купуват жилища", казва депутатът.

Той смята, че тази ситуация е възникнала, защото Сърбия не се е присъединила към антируските санкции на ЕС и САЩ. "Вероятно тайната е в това, че те работят дистанционно с Русия без никакви санкционни последствия. А от друга страна, те могат да работят със Западна Европа, което не могат да правят от Русия.

Оказва се, че Сърбия играе ролята на нещо като хъб между Русия и Европейския съюз, просто защото не се присъедини към санкциите", обобщава Банжур. Той допълва, че в Сърбия отношението към руснаците е много добро.