В щата Мейн беше въведен нов закон, според който разходите за рециклиране се прехвърлят върху частните компании и домакинствата. Освен това вече се налагат глоби, ако те не използват "биологични" опаковки, предаде Zero Hedge.

Продажбите чрез електронна търговия през последните няколко години, които нараснаха по време на пандемията драматично, доведоха до безпрецедентно количество пакети, доставени до домовете на клиентите. В последтвие опаковките попадат в отпадъци на депа или се рециклират. Колкото повече боклук, толкова повече общините трябва да платят, като по този начин увеличават данъците.

"Законът е проектиран, за да постигнем целта си да рециклираме 50% от отпадъците си, която поставихме още през 1989 г. и никога не сме постигнали", каза Сара Никълс, директор по устойчивост в Съвета за природни ресурси на Мейн. "Въвеждаме систематичен начин за преместване на повече материали, които да бъдат платени от производителите и компаниите, които ги правят, а не от данъкоплатците."

"Така или иначе потребителите всъщност не пестят пари. Или ще плащат по-високи данъци, или ще плащат по-високи цени за стоки (защото опаковките, отговорни за околната среда, ще бъдат предадени на потребителите)", посочват от Zero Hedge.