Световният недостиг на торове увеличава цените на храните и оставя по-бедните държави пред криза, предупреди директорът на голяма компания в сектора, цитиран от BBC.

Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara International, заяви, че високите цени на газа повишават стойността на производството на торове, а оттам и на цените на храните по света. Торовете изискват голямо количество газ за производство.

Yara вече бе принудена да намали производството си заради високите цени на природния газ, което води до недостиг на торове. По думите му, развиващите се страни ще пострадат най-тежко от недостига.

"Много е страшно, изправени сме пред хранителна криза, а уязвимите хора страдат тежко. Това влияе върху цените на храните по целия свят и удря по портфейлите на хората. Но за някои, особено в развиващия се свят, не е просто въпрос за пари, а на живот и смърт", каза той.

Заради по-малкото торове земеделците в развиващите се страни няма да могат да осигурят толкова висока реколта.

Увеличението на цените на природния газ през последните месеци се дължи на няколко фактора, а като ефект цените на амоняка нараснаха с 255 процента за година.

Енергийната криза може да прерасне в хранителна

Енергийната криза може да прерасне в хранителна

По-уязвимите държави са заплашени от глад, предупреждава производител на торове