В процес на изграждане са 405 000 кв. м офис площи в София, показват данни на MBL. Други 454 000 кв. м са планирани, като голямата част от тях могат да бъдат завършени до края на 2022 г. За сравнение, към момента общите площи са около 2,1 милиона кв. м., което означава увеличение от близо 50% в следващите години.

Най-голяма концентрация на офис проекти има по протежението на бул. "Цариградско шосе". В следващите няколко години ще станем свидетели на много активна строителна дейност и в квартал "Хладилника", казват оттам.

Проучването на MBL е направено сред собственици и инвеститори на 52 офис сгради в София, представляващи близо 40% от пазара, или 774 000 кв. м.

Офис пазарът в Източна Европа  процъфтява заради ниските цени и талантливите кадри

Офис пазарът в Източна Европа процъфтява заради ниските цени и талантливите кадри

Най-голямата компания в сектора на недвижимите имоти намира региона за крайно привлекателен

60% от участниците потвърждават плановете си да започнат нов проект, като повечето от тях вече разполагат с подходящ парцел, а 44% са взели разрешително за строеж. Една трета от интвервюираните обмислят инвестиция в други градове в България или в чужбина, като 67% от тези, които са се насочили към българския пазар, се интересуват от пазари като Пловдив и Варна.

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Cargotec България

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Cargotec България

Едно зелено място със скандинавски привкус в центъра на столицата

Диверсификация на активите също е в плановете на 72% от наемодателите, като най-разпространени са инвестициите в жилищни проекти (59%), последвани от складове (28%), хотели (17%) и търговски площи (14%). Освен стартирането на нови проекти, 23% от интвервюираните активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив, като тук интересното е разликата от над 100 базисни пункта между доходността, на която са склонни да купуват (8.75%) и респективно да продават (7.50%) такива имоти.

Резултатите от проучването на MBL илюстрират, че повечето (78%) наемодатели виждат пазара като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (€12-€14 на кв.м). Няколко собственици (27 000 кв.м) мислят, че могат да постигнат наемни нива над пазарните.

88% от наемодателите казват, че до края на 2019 година не очакват промяна в наемите, а само няколко мислят, че ще продължат да се покачват. Картината за 2020 година е малко по-песимистична - 79% отговарят, че очакват наемните нива да останат стабилни, а 12% предвиждат спад.

Вътрешните пространства на Megapark ще бъдат изцяло променени

Една от най-големите офис сгради в София минава през пълна промяна

Редизайнът ще приключи до една година