Един от символите на „Голямата Ябълка", кулата Крайслер беше купена от арабски инвестиционен фонд.

Сделката за 800 млн. долара е с арабския инвестиционен фонд Abu Dhabi Investment Council, който получава 75% от сградата построена в стил Арт Деко, която пробожда небето над Ню Йорк от 1930 година насам.

Останалите 25% остават собственост на компанията за управление на имоти, базирана в Ню Йорк Tishman Speyer.

Досегашният собственик на небостъргача е инвестиционният фонд Prudential Financial, който става собственик на сградата през 2002 г., когато купува TMW Real Estate, притежаваща в портфейла си 75% от Chrysler Building, придобити година по-рано срещу 300 млн. долара.

В началото на юни друга емблематична за Ню Йорк сграда - General Motors Building, беше купена за $2.8 млрд. от американския фонд Boston Properties, който е свързан с инвеститори от Дубай, Кувейт и Катар.

Сделката беше пряк резултат от кредитната криза, тъй като предишният собственик беше осъществил покупки на имотен портфейл в „Голямата Ябълка" за $7 милиарда, финансирана чрез краткосрочни заеми, които той не можеше да изплаща след повишението на лихвените нива през миналото лято.

Настоящият купувач, фондът от Абу Даби, е свързан с друг арабски фонд - Abu Dabi Intestment Authority, който през ноември 2007 г. инвестира 7,5 млрд. долара в американската банка Citigroup.

Според близки до сделката анонимни източници, всъщност след покупката сградата ще се управлява от Tishman Speyer, които до сега са действали като мълчалив партньор на инвеститорите от фонда Abu Dhabi.

Всъщност двете компании си партнират и в други сделки по света, като откакто TMW и Tishman Speyer продадоха известната сграда номер 666 на Пето авеню за $1.8 милиарда на Kushner, от компанията за управление на имоти, базирана в Ню Йорк, информираха, че са готови за придобиване на Chrysler Center.