Британският милиардер Джеймс Дайсън, познат най-вече като изобретателят на прахосмукачката без торба, и съпругата му продават своя триетажен мезонет в Сингапур само година след като са го закупили за 74 милиона сингапурски долари.

Разположен на върха на най-високата сграда в Сингапур, Tanjong Pagar Center, мезонетът с пет спални е оборудван с винарска изба с 600 бутилки.

Според сингапурският вестник Business Times, който първо съобщи за продажбата, е  приета оферта от 62 милиона щатски долара за мезонета или спад от над 15% от покупната цена на Дайсън.

Апартаментът разполага и с басейн, джакузи и частна градина с изглед към града. Някога е бил оценен на 100 милиона щатски долара, което го прави най-скъпият мезонет в града-държава.

Купувачът е роденият в Индонезия магнат Лео Кагуан, пише вестникът. Той е председател и съосновател на доставчика на информационни технологии SHI International, който има клиенти като Boeing и AT&T, според списание Forbes.

"Приета е оферта за мезонета", заяви говорител от фирмата на Дайсън. Той не заяви подробности относно личните имоти или дела на семейството, но по думите му Дайсън ще продължи да поддържа дом в богатия азиатски град-държава.

Другият дом на Дайсън в Сингапур е луксозен имот върху голям парцел с басейн и закрит водопад. Милиардерът е преместил централния офис на компанията си в Сингапур от Великобритания, за да бъде по-близо до най-бързо развиващите се пазари. Миналата година той отмени плановете за производство на електромобили в Сингапур.

"Дайсън остава напълно ангажиран с разширяването на своя отпечатък и други операции в Сингапур", добави говорителят.