Когато САЩ "кихне", Европа хваща настинка. Това е стара поговорка, която сочи доминиращата роля на американските пазари и икономика, които често повеждат целия свят и определят какво ще се случва, включително и на Стария континент.

Затова и ще погледна към пазара на имотите в най-голямата световна икономика и какво се случва там. И докато цените на имотите са близко и на повърхността, всичко изглежда нормално, ситуацията се влоши сериозно, след повишението на лихвите по 30-годишните ипотеки с фиксирани лихви.

Най-значимият източник на богатство: Стойността на всички недвижими имоти е четири пъти по-висока от световния БВП

Най-значимият източник на богатство: Стойността на всички недвижими имоти е четири пъти по-висока от световния БВП

През 2022 г. стойността на всички недвижими имоти в света достигна $379,7 трилиона

С нарастващата доходност на държавните облигации, 8% ипотечен лихвен процент изглежда все по-вероятен резултат, който може да доведе продажбите на жилища до най-ниското им ниво от повече от десетилетие, тъй като

и купувачите, и продавачите се оттеглят

Лихвените проценти по ипотечните кредити, измервани всяка седмица от Freddie Mac, се увеличиха с почти пълен процентен пункт от окончателното отчитане през 2022 г., като много от печалбите се случиха през втората половина на лятото и началото на есента. Средният 30-годишен фиксиран лихвен процент от последната седмица от 7,31% е най-високият от края на 2000 г., според спонсорираната от правителството компания.

Доходността на 10-годишните държавни задължения се повишава до най-високото си ниво от 2007 г. по-рано този месец, според пазарните данни на Dow Jones. Доходността се повишава през последните седмици от комбинацията от фактори, включително предложението на Федералния резерв, че целевият лихвен процент ще остане по-висок за дълго време и политически катаклизми в Конгреса.

Най-големият жилищен пазар счупи нов рекорд: Стойността на недвижимите имоти стигна $52 трилиона

Най-големият жилищен пазар счупи нов рекорд: Стойността на недвижимите имоти стигна $52 трилиона

Спад от пандемията се оказа краткотраен и жилищният сектор се възстанови бързо тази година

Скорошното увеличение доближава лихвите по ипотечните кредити до 8% - ниво, което лихвените проценти може да достигне скоро, каза Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите, каза пред Barron"s.

"30-годишната фиксирана ипотечна лихва може да достигне до 8% по-късно този месец, каза Юн, добавяйки, че лихвите могат да останат на това ниво през останалата част от годината. "Лихвите по ипотечните кредити ще спрат да се покачват и ще започнат да падат само ако Фед посочи вероятни намаления на лихвите през първата година.", коментира той.

Джеръми Грантъм: Недвижимите имоти са глобален балон!

Джеръми Грантъм: Недвижимите имоти са глобален балон!

Той също така нарече технологичните акции с мегакапитализация монополи, изрази мнение за Илон Мъск на Tesla и разкри какво го дразни най-мн

При 8% лихвите ще достигнат най-високото си ниво от август 2000 г., според данни на Freddie Mac. Това е високо в сравнение с годините, но както ще ви каже всеки, който последният е купувал жилище в САЩ през 80-те или 90-те години на последния век, 8% ипотечен процент далеч не е исторически засечен процент. Ипотечните лихви, измерени от Freddie Mac, достигат до 18,6% през 1981 г.

Но скорошната печалба идва в

особено уникален момент на жилищния пазар

Цените на съществуващите жилища в национален мащаб се доближават до най-високите си стойности за всички времена, достигнати през 2022 г. Има ниско ниво на съществуващи жилища за продажба, тъй като собствениците на жилища, които са заключили исторически ниски цени в първите години на пандемията, нямат голям стимул да разменят своите 3% позиции срещу 7% кредит.

Разходите за покупка междувременно се повишиха, като типично първично и лихвено плащане, необходимо за закупуване на жилище, се повиши до 28,5% от средния семеен доход през юни и юли, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти - най-големият дял от 1985 г. насам.

Комбинацията от недостиг на жилища за продажба и ограничения на достъпността, които изтласкват повече купувачи встрани, води до продажба на съществуващи жилища със сезонно коригирана годишна скорост от 4,04 милиона. Това вече е с близо 22% по-ниско от бюджета на продажбите през август 2000 г., когато за последен път лихвите по ипотечните кредити надхвърлиха 8%.

Милионер от сферата на недвижимите имоти: Придобих тези 5 навика на богаташите, за да спечеля първия си милион

Милионер от сферата на недвижимите имоти: Придобих тези 5 навика на богаташите, за да спечеля първия си милион

Вдъхновение са му били хора, които е познавал и които са имали богат живот

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити може да тласне продажбите на съществуващи жилища, които вече се свиха при по-високите лихви през тази година, под цикличното дъно през януари, каза Юн. Сезонно коригираният годишен процент на продажбите на съществуващите жилища през август е бил само с 1% по-висок от този през януари от четири милиона, което е най-ниското ниво от почти 13 години, посочено в търговската група. Ако продажбите паднат под четири милиона през следващите месеци, това ще бъде най-ниският сезонно коригиран процент от 2010 г., когато продажбите на жилища достигнат дълго след срива на жилищния пазар.

Юн, каза за финансовото издание Barron"s, че всеки един процентен пункт увеличение на лихвите по ипотечните кредити премахва допълнителни три милиона потенциални купувачи от жилищния пазар. Това като не всеки купувач, който отговаря на изискванията за ипотечен кредит, в последната сметка купува жилище, подобно увеличение на ставките би довело до около 250 000 до 300 000 по-малко продажби на жилища на годишна база.

Криза стил 80-те години на миналия век?

Песимистите на жилищния пазар алармират от години за предстоящ срив на пазара на жилищни имоти в САЩ. Дори преди Федералният резерв да започне да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията миналата година, тласкайки лихвите по ипотечните кредити до 23-годишен връх този месец, годините на скок на цените на жилищата накараха някои експерти да предупреждават, че жилищният пазар е огромен балон, готов да се спука.

Въпреки широко изразените мечи перспективи в индустрията, повечето ветерани в областта на недвижимите имоти избягват да твърдят, че цените на жилищата ще паднат, както се случи по време на катастрофата през 2008 г., която даде началото на Глобалната финансова криза (GFC). И досега това беше мъдро решение.

До юни 2022 г. цените на жилищата в САЩ достигнаха връх, въпреки че лихвите по ипотечните кредити се повишиха и заявленията за покупка паднаха рязко на фона на първите повишения на лихвените проценти от Фед. И докато цените паднаха с повече от 5% от този връх до януари тази година, те се върнаха на рекордно високо ниво през юли.

Все пак екип на Bank of America, ръководен от американския икономист Джесео Парк, предупреди тази седмица, че

има още "турбуленция" за жилищния пазар

поради високите лихви по ипотечните кредити. Те обясниха, че изпитват зловещо усещане за "дежавю", но не 2008 г. им идва на ум, а 80-те години на миналия век.

"Поглеждайки назад към предишните жилищни рецесии, смятаме, че 80-те години на миналия век са по-добра аналогия за днешния пазар от жилищния срив от 2008 г.", пишат те в бележка от четвъртък.