Търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас е значително по-голямо от предлагането. Това коментира кредитния консултант Тихомир Тошев в интервю за програма "Хоризонт" на БНР. Той обяснява тази тенденция просто.

"Хората, които имат имоти, се въздържат от продажба, тъй като виждат, че цените на имотите растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна търсенето е голямо и то не може да бъде задоволено с наличните имоти", коментира експертът.

Луксозните имоти в София: Ръст на покупките с цел инвестиция

Луксозните имоти в София: Ръст на покупките с цел инвестиция

Увеличение на цените няма, но сделките се сключват по-бързо

По думите на Тошев с това се обяснява и по-голямата активност в областта на новото строителство. Според него до определена степен то балансира пазара за момента.

"Но факт е, че имотите за продажба са почти изчерпани", посочва той.

Разбира се, с ръста на търсенето финансовите компании отчитат такъв и на кредитирането, като през това лято се очаква то да нарасне с 10% в сравнение с предходното.

Експертът обяснява, че е важно преговорите с банката за отпускането на ипотечен заем да бъдат направени още преди активното търсене на подходящо жилище. Също така той припомня, че в сметката за покупката трябва да бъда включени и свързаните с нея такси.

Имотите в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС, но сделките вървят надолу

Имотите в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС, но сделките вървят надолу

Покупките са намалели и в големите градове в страната

"Най-грубо пресметнато таксите около покупката на имот съставляват около 8% от стойността му. Т.е. ако купуваме имот за 100 хиляди лева, около 8 хиляди лева ще са всички съпътстващи разходи", изчислява Тихомир Тошев.

"Много важно е да направим правилен бюджет за тази покупка. Правилният бюджет се прави, като предвидим колко пари имаме заделени, спестени за самочувствие в покупката. След това какъв кредит би могла да ни отпусне банката и след това колко ще са свързаните с тази покупка разходи - това са допълнителни разходи", обяснява специалистът.

В тази сметка влизат комисионата за брокера, нотариалните такси за покупко-продажба, за ипотека и първоначални разходи по кредита.

"Когато харесаме имот, също е добре да консултираме избрания имот с банката, защото има доста специфики, тъй като първоначалното одобрение, което ще ви направи банката, ще е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 хиляди евро кредит, обаче ако имотът е панелен - процентът на финансиране е различен", съветва още Тошев.

Цената на жилищата в София премина психологическата граница от 1000 евро на кв.м.

Цената на жилищата в София премина психологическата граница от 1000 евро на кв.м.

Имотите поскъпват с 18% само за година