В днешно време собствениците на имоти в Щатите забогатяват с всяка изминала минута, но в същото време те са все по-малко склонни да превърнат в капитал своите жилища в сравнение с предишния бум на пазара в страната.

Така в момента собствениците на имоти в Щатите държат богатство, оценявано на 5,8 трилиона долара, което е най-високата сума от предишния пик през 2006 година, показват данни на Black Knight, цитирани от CNBC.

Много по-малко от тях обаче са склонни да продават имотите си. Причината е горчивият опит от предишния жилищен бум, след който много американци изгубиха апартаментите и къщите си.

Анализатори припомнят, че тогава милиони кредитополучатели търсят възможност да печелят от жилищата си и в резултат остават без тях. Днес част от тях вече са успели да изтеглят нови ипотеки.

Нещо повече - според оценката на експертите потребителското доверие на жилищния пазар, което беше възходящо доскоро, вече се успокоява и дори се понижава. За това говори и фактът, че делът на американците, които очакват цените на имотите да се повишат през следващата година, е намалял с 3 на сто през юни в сравнение с май.

"Недостигът на имоти и слабият растеж на доходите продължават да се отразяват върху активността на пазара, а очакванията на потребителите за ръст на цените през следващите 12 месеца са се забавили", коментира главният икономист на Fannie Mae Дъг Дънкан.