Недвижимите имоти отбелязаха съществен ръст в цените си през последните две години. Всъщност, за този период, цените в най-големите градове в България добавиха по над 30% към стойността си.

До голяма степен, зад това повишение, стояха инвестициите в имоти. Голяма част от спестителите в банките, погледнаха към покупката на имоти с инвестиционна гледна точка, в търсене на по-добра доходност.

Може би повишението в цените на имотите Ви е влязло в полезрението и искате да се облагодетелствате от този тренд? А може би вече е твърде късно за покупка на недвижим имот, предвид силния ръст в цените? Или пък не... Решението е само Ваше.

Сега обаче, ще Ви предложим няколко опции, как можете да се облагодетелствате от потенциалния по-нататъшен ръст в цените на имотите, без реално да си купувате имот. По този начин, ще избегнете всички потенциални недостатъци, свързани с инвестицията - покупката на имот. А те не са малко и включват:

  • Амортизация - имотите се амортизират, обзавеждането има нужда от ремонт и подмяна.
  • Разправии - разправиите с потенциални наематели, може да е сериозно перо, в противовес на инвестициите в имот... Да не говорим, че може да Ви се наложи да плащате неплатени сметки, да водите съдебни дела и т.н. Или пък имотът Ви да не е отдеден през цялата година, което съществено да намали доходността Ви от наеми
  • Мащабиране - покупката на имота, не може да се разбие на части. Не можете да си купите имот, по-малък от единица, или да купувате по-малко от имота продължителен период от време, с цел да диверсифицирате цената по време.
  • Ликвидност - подобно на покупката, имота трябва да се продаде изцяло, за да "осребрите" инвестицията. За разлика от него, акциите могат да се продават на части, за да покриват ликвидните Ви нужди.
  • Такси и комисиони - такси за адвокати, нотариуси, местни данъци, комисиони на брокери и т.н. Стойността на разходите при покупка и продажба на имот, често достигат между 3 и 5 от стойността му. Почти нищожни в сравнение с това, са таксите при покупка на акции.

Та на въпроса... Какви са начините да се облагодетелствате от потенциалния ръст в цените на имотите, без да си купувате реално имот?

Акции на компании свързани със сектора на недвижимите имоти

Ако смятате, че цените на имотите ще се повишават, то има много компании, свързани със сектора, които могат да Ви дадат добра експозиция към отрасъла. Тук се включват големи строителни предприемачи или компании, произвеждащи строителни материали.

За разлика от инвестицията в имот, при която ще спечелите от ръст в цените на имотите, при този род инвестиции, печалбата ви ще дойде по направление на поскъпване на акциите на строителните компании и изплащаните от тях дивиденти.

Дружества със специална инвестиционна цел

Това обикновено са компании, инвестиращи в имоти. Те притежават инвестиционни имоти в портфейла си.

Има и такива, които инвестират в земеделска земя и предоставят експозиция към един доста независим клас актив, който може да се използва за диверсификация на портфейла ви в несигурни времена като настоящите (във връзка с корекцията на международните финансови пазари, която засяга и родния капиталов пазар).

Печалбите за инвеститорите идват при поскъпване на инвестиционните имоти и най-вече под формата на капиталови печалби и дивиденти.

Фондове, инвестиращи в имоти

Има и една група инвестиционни фондове, които инвестират в дружества със специална инвестиционна цел и компании с експозиция към недвижимите имоти. Този род фондове, вършат работата вместо вас, като мениджърите им подбират подходящи активи, с добри перспективи, според тях.

За разлика от дружествата със специална инвестиционна цел, които инвестират в имоти, този род фондове съставят портфейли от дружества със специална инвестиционна цел.

Фондове за споделено финансиране

Това е една сравнително нова инвестиционна алтернатива за инвеститорите. Тук идеята е следната. Капиталите на много инвеститори се събират с цел финансирането на определена инвестиция в недвижим имот.

Инвеститорите сами избират в кой проект да инвестират и чакат да бъдат одобрени. Така те притежават малка част от проекта и получават част от общата печалба, пропорционална на участието им. Има вече много онлайн платформи, измежду които инвеститорите могат да избират.

Инвестиции в индекса на сините чипове SOFIX 

И накрая едно малко по-нестандартно предложение. На пръв поглед имотите и индекса на сините чипове SOFIX нямат нищо общо. Те обаче на практика споделят нещо много общо - зависимостта си към представянето на родната икономика. И това е видно при едно директно сравнение на доходността им в дългосрочен план.

На база сравнение на представянето в цените на имотите, с това на индекса на сините чипове SOFIX за един по-дълъг период от врме, за 17 години, нещата изглеждат горе долу по следния начин:

ЅОFІХ (бapoмeтъp зa пpeдcтaвянeтo нa фoндoвия пaзap) ce пoявявa в ĸpaя нa 2000-тa гoдинa. Toй cтapтиpa пpи нивo oт 100 пyнĸтa.

Зa cpaвнeниe пpeз cъщaтa гoдинa cpeднитe цeни нa имoтитe в Coфия, cпopeд нaциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт, ca били пpи нивo oт 583.83 лeвa нa ĸв.м.

Към днешна дата рaвнocмeтĸaтa e cлeднaтa - ЅОFІХ e пpи нивo oт близо 700 пункта, дoĸaтo cpeднaтa цeнa нa coфийcĸитe имoти e oĸoлo 1 900 лeвa нa ĸв.м.

Bъз ocнoвa нa тeзи дaнни излизa, чe инвecтициятa нa бopcaтa e дoнecлa нa инвecтитopитe cpeдeн гoдишeн дoxoд в paзмep нa 12.27%, бeз дa ce oтчитaт дивидeнтитe. Бeз дa ce oтчитa дoxoдът oт нaeм пъĸ, инвecтициятa в имoт e носела 7.2% гoдишнa възвpъщaeмocт нa инвecтитopитe.

И мaĸap дoxoднocттa дa изглeждa дocтa в пoлзa нa инвecтициитe в aĸции, нeщaтa ce пoизpaвнявaт, ĸoгaтo пpибaвим дoxoднocттa oт нaeм (в paмĸитe нa oĸoлo пeт пpoцeнтa гoдишнo зa гoлeмитe гpaдoвe), ĸaĸтo и дoxoднocттa oт дивидeнти (в paмĸитe нa пpoцeнт и плoвинa, cpeднo нa гoдинa зa paзглeждaния пepиoд).

Или казано по друг начин, инвестициите в индекса на сините чипове SOFIX е носила почти същата доходност в дългосрочен план, като тази на имотите, с отчитане на доходността от наемите и дивидентите.

А ивестициите в SOFIX си имат своите конкурентни предимства пред тези в имоти. Няма изисквания за минимален размер на сумата, ликвидни са (можете да ги осребрите във всеки един момент), разходите при влизане и излизане от тях са минимални (за разлика от имотите), не се амортизират (нямат нужда от разходи за поддръжка), няма нужда да се разправяте с тях (за разлика от наемателите).

Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на имоти, или активи на финансовите пазари.