По време на пандемията цените на жилищата в световен мащаб нараснаха, но след като централните банки започнаха да вдигат лихвите, за да се борят с инфлацията, много жилищни пазари, смятани за стабилни, направи се сринаха. 

Въпреки, че това явление не подмина почти никой пазар в Европа, то в някои случаи спадът на цените почти не се усети от купувачите. За да си позволите собствено жилище в най-скъпия квартал Англия например, трябва да извадите около 10,2 милиона долара. Това е средната цена на един дом там.

Една част от най-скъпия район, по отношение на цените на имотите, обхваща голяма част от прословутия квартал Мейфеър в Уестминстър, който се нарежда като най-скъпия жилищен пазар в Англия и Уелс, според доклад на агенцията за имоти Benham and Reeves. Не е изненадващо, че в столицата се намират най-скъпите квартали за покупка на жилища в цялата страна, според доклада, цитиран от Mansion Global.

Средната цена на жилищата в някои квартали в София доближи 3 000 евро на квадрат

Средната цена на жилищата в някои квартали в София доближи 3 000 евро на квадрат

Цените на жилищата в страната се намират в плато и няма предпоставки за големи движения до края на тази година

На второ място са районите в голяма част от Белгравия и част от шикозния Найтсбридж, където цените са средно по 3 милиона долара, както и в част от лондонското Сити от страната на Темза.

В районът, където се намират градски забележителности като London School of Economics и Royal Courts of Justice, са третите най-скъпи имоти със средна продажна цена от 2,6 милиона долара.

Като изключим столицата, най-скъпият район е графство Съри, дом на луксозното частно имение Wentworth Estate и голф и кънтри клуб Wentworth. Там жилищата са стрували средно 1,6 милиона долара от началото на годината.

Наскоро money.bg писа, че наемите на жилища в Лондон също са счупили рекорди. Те надхвърлиха 2 800 евро на месец първи път, въпреки, че се увеличават с най-бавните темпове от две години.

Според сайта за онлайн имоти Rightmove търсенето на жилища под наем в столицата се повиши с 0,9% до нов рекорд през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца. Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база.

Според търговска организация за агенти по недвижими имоти Propertymark в столицата за едно жилище се борят 10 бъдещи наематели. Все пак обаче конкуренцията започва да намалява, предлагането бавно се подобрява.