Не българския пазар вече стъпи новата компания за луксозни недвижими имоти по цял свят BARNES Bulgaria, която е партньорство между BARNES International и местната LUXXIMO, обявиха изпълнителните директори на двете дружества на церемония. Нейните услуги вече са достъпни за потребителите, които могат да избират между почти 2200 имота за продажба, основно в различни европейски държави, както и в САЩ и Канада и 33 имота за наем у нас.

"Плановете ни в България са амбициозни и сме готови да се разрастваме бързо", каза на церемонията президентът на BARNES International граф Гийом де Виллие. "Обикновено получаваме лидерска позиция до пет години след отварянето на офис на нов пазар. Нашият списък с луксозни имоти вече е един от най-големите в България."

Той посочи, че понастоящем компанията предлага за продажба имоти на стойност над 10 млрд. евро по целия свят, като годишните ѝ сделки за 2019 г. са възлизали на 4,9 млрд. евро. Компанията оперира в 20 страни по света и предлага общо над 100 хил. имота.

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Или времето, когато все още се намираха жилища за 500 евро на кв.м.

Като луксозни имоти се дефинират такива с цена на квадратен метър от над 2 хил. евро в България. "Важни са качеството, естетическия вид и архитектурата, довършителните работи, дали се предлага поддръжка и управление на имота, съседите и най-важното - престижната локация", казва основателят на съществуващата от 13 години на българския пазар LUXIMMO Никола Стоянов, който вече изпълнява и ролята на президент на BARNES Bulgaria. Според него средно българите харчат по €450 хил. за луксозен имот.

Как изглежда пазарът на луксозни имоти?

По думите на Стоянов в следствие на настоящата криза продажбите на луксозни имоти в България са спаднали заради спада на търсенето и оттеглянето на някои от тях и листването им като предлагащи се под наем, като до момента е рано да се говори дали цените им са се понижили.

"Имаме страхотен пазар на луксозни ваканционни имоти и къщи за дългосрочен наем, особено в София", каза той в интервю за money.bg. "Истината е, че толкова много сделки с къщи под наем в покрайнините на столицата не сме правили досега за тринадесет години."

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Тано Нейчев, съосновател на Contract City, пред Money.bg по Bulgaria ON AIR

Според него няма разлика между динамиките, които се наблюдават на масовия пазар на недвижими имоти и в луксозния сегмент. Същевременно на местно равнище пазарът има по-големи предимства, отколкото в други страни.

"Доходността в България от луксозни имоти е по висока отколкото на запад, което е по-добър начин да се генерира възвръщаемост на инвестицията, отколкото от това да се инвестира в масовия сегмент", каза Стоянов. "Тук, разбира се, говорим за уникални и единствени по рода си имоти, които не се влияят от подобни кризи- имоти без аналог, за които винаги има пазар."

Бъдещето на луксозните имоти

По думите му този сегмент от пазара се задържа стабилен дори и в момента, като разликата между сделките в период на икономически растеж и в криза е, че отнема повече време преди те да бъдат финализирани. "Но в крайна сметка намират своя купувач, който оценява техните предимства."

Въпреки кризата, неговата прогноза е, че цените на имотите в луксозния сегмент дори и у нас ще продължат трайно да се покачват, като неговата прогноза е те да нараснат с между 2 и 5%. Ако прогнозата му се сбъдне, така стойността на луксозните имоти ще изпревари инфлацията. "Така че българите, които държат да живеят в такъв имот, ще продължат да инвестират с добра мотивация в подобни имоти, стига наистина те да са луксозни и качествени", казва Стоянов.

Кризата с COVID-19 е довела до спад в сделките с имоти и достигане нивата от 2019 година

Кризата с COVID-19 е довела до спад в сделките с имоти и достигане нивата от 2019 година

Коронавирусът не отложи покупката на жилище, а само я забави

Според него до края на годината и през 2021 г. може броят на сделките с луксозни имоти да понесе известен удар, въпреки че търсенето ще остане стабилно. "Ще има много огледи и запитвания, но сделките ще са по-малко", посочва той. "Някои от собственици ще изтеглят имотите си от продажба, за да ги отдават под наем или за да ги предложат отново на един последващ етап."

Какви са навиците на българските потребители

Не е изненадващо, че у нас този сегмент от пазара е съсредоточен в големите градове - София, Варна, Пловдив и Бургас. "Пазарът в Ст. Загора също е добър, въпреки че там няма много образци на луксозни жилища", каза Стоянов. "Българите в големите градове са все по-склонни да купуват имоти в затворени комплекси с апартаменти и затворени вилни селища с къщи, а не самостоятелни такива. Това е най-търсено към момента."

По Черноморието, извън областните центрове, те са съсредоточени в населени места като Лозенец, Созопол и Каваци, които се оформят като престижни зони през последните години, а извън страната българите купуват най-много луксозни имоти в Гърция.

"Очаквам в следващите години все повече българи да се насочат и към луксозни вили и къщи в Южна Гърция, на техните топ острови Миконос и Санторини, както и към дестинации като Лазурния бряг във Франция, италианската ривиерата, областта Тоскана, о. Сардиния и др.", казва Стоянов.

В кой голям град у нас пазарът на имоти пострада най-много от кризата?

В кой голям град у нас пазарът на имоти пострада най-много от кризата?

В сделките през май се отбелязва спад от 30% на годишна база