Нови 200 милиона лева ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на жилищни сгради в областите у нас, засегнати от енергийния преход, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Става дума за областните градове Стара Загора, Кюстендил и Перник. 

"Схемата ще бъде отворена за кандидатстване до края на юни, като срокът ще е два месеца", обявиха от министерството.

Снимка 301525

Източник: news.bg

Одобрените сгради за и програмата за 1.1 милиарда лева

Критериите за подбор на блоковете са подобни на тези по проекта за саниране на жилаща, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост. По него бяха одобрени за безвъзмезно финансиране 756 блока за 1,1 милиарда лева. Към момента обаче са подписани едва 13 договора за обновяване на блокове в община Свищов близо 18 милиона лева.

Енергийна ефективност на сградите: Новите планове за саниране и мястото на България

Енергийна ефективност на сградите: Новите планове за саниране и мястото на България

Сградите генерират 36% от емисиите на парникови газове в ЕС

Други над 110 милиона лева ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците от трите въглищни области за програми за обучение и преквалификация. Планира се поканата за представяне на предложения да бъде обявена през третото тримесечие на 2024-а година.

"Изключително важно е по-бързото изпълнение на териториалните планове за справедлив преход, защото времето изтича за усвояването на средствата. Националните и местните власти трябва да работят заедно за постигане на напредък в прехода", коментира София Алвеш, която е директор на дирекция "Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми II" в Европейската комисия. 

България можеше да инвестира общо 1,3 милиарда евро от Фонда за справедлив преход за трите въглищни региона. Страната ни вече загуби 100 милиона евро от тях заради забавеното приемане на териториалните планове на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил в края на 2023-а година. С предвидените средства трите региона трябва да се справят с въздействието на прехода към неутрална по отношение на климата икономика във въглищните региони.

Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Ще успеем ли да отговорим на изискванията?