Активността на пазара на луксозни имоти през юни възвръща близо 70% от обемите си спрямо нивата преди COVID кризата с очаквания за пълно възстановяване до края на годината, показват данните на консултантската компания за луксозни имоти Unique Estates.

Луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което до голяма степен го предпазва от съществени глобални влияния, посочват експертите на компанията. След като периодът на първоначалния ступор, последван от рязък спад на огледите и броя сделки отмина, динамиката на пазара се нормализира.

"Активността в цял свят се възстановява плавно, като пандемията се превърна в стимул за въвеждане на иновации при недвижимите имоти почти навсякъде. Следим ситуацията извън страната в Европа, Азия и САЩ, обменяйки опит с партньорите си от Luxury Portfolio, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е липсата на външни клиенти и международни участници със значима тежест. Основен двигател тук е вътрешното потребление. Международните купувачи неизменно раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други сектори на живота в страната, но ние по-скоро работим по транзакции на българи навън, отколкото обратното.", коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

От компанията отчитат ръст на запитванията и сключените сделки с къщи - сегмент, който обичайно се характеризира с повече предлагане и по-малко търсене. През последните месеци обаче в следствие на извънредните условия, купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - между 400 000 и 600 000 евро. Търсят се предимно новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като райони, освен Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Периодът на извънредното положение е дал възможност на по-заможните клиенти да отделят необходимото време и внимание за покупката на имот, в резултат на което през изминалия месец са финализирани множество сделки, отлагани във времето, казват експертите.

Средносрочното наемане на имоти за живеене - на месечна или седмична база, все още е новост за българския пазар, но експертите от Unique Estates виждат сериозен потенциал в развиването на подобна практика. От една страна, тя дава възможност на семейство, живеещо в апартамент в центъра например, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със собствен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, собствениците на тези имоти могат да получат по-висока доходност.

Никола Стоянов: Цените на луксозните имоти в България ще растат

Никола Стоянов: Цените на луксозните имоти в България ще растат

Търсенето остава без промяна до края на 2021 г., но сделките може да са по-малко, посочи пред money.bg президентът на Barnes Bulgaria

Паднаха ли цените?

Въпреки слуховете за спад на цените, такъв не беше отчетен. Собствениците на луксозни жилища обикновено нямат належаща нужда да продават и могат да си позволят да изчакат. Това дава допълнителна устойчивост на този сегмент и дългосрочна сигурност на вложенията. Ако човек притежава луксозен имот, той много трудно може да изгуби парите, вложени в него, дори по време на криза, твърдят експертите.

Докладът на Luxury Portfolio International сочи, че в тези несигурни времена част от купувачите, както и инвеститорите, се чувстват по-комфортно с резервни активи в недвижими имоти в сравнение с други инвестиционни инструменти. Портфолиото от имоти, представено чрез платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. долара в света, като такива са над 85% от всички предлагани под логото на бранда. През 2019 г. сключените сделки в световен мащаб надхвърлят 250 млрд. долара.

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Или времето, когато все още се намираха жилища за 500 евро на кв.м.

Най-търсени райони

По време на извънредното положение се възобнови интересът към два района, позабравени през последните години - Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те привличат купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи досега се ограничаваха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но вече съм тях се добавят Панчарево и Камбаните.

"Традиционно търсени остават престижните локации - Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, районът бързо се облагороди, разполага с добър транспорт и се обособява като зона със смесено предназначение - за живеене, работа и забавление", пояснява Весела Илиева.

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Тано Нейчев, съосновател на Contract City, пред Money.bg по Bulgaria ON AIR

Прогнози

От компанията очакват през следващите месеци пазарът да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени. Обемът на сделките плавно ще расте, като още през есента е възможно нивата им да се възстановят напълно. "Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени, спрямо началото на COVID кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа", каза Весела Илиева.

Ситуацията на европейските пазари

Състоянието на повечето европейски пазари се подобри с приемането на "условния план" на Обединеното кралство, "аварийна спирачка при необходимост" в Германия, "червени зони" във Франция и смесица от поетапни предпазни мерки, като например ограничаване на броя на хората при групови събирания. В това отношение, държавите от Европа, Близкия Изток и Африка са почти в крак с тези от Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на разхлабването на ограниченията и напредъка към пълно възстановяване.