Имотният пазар във Великобритания дава възможност за стабилен и печеливш начин за инвестиране на пари за много британци. Проучване от септември 2023 показва, че последните имотни цени са се увеличили само с 0.5% от юни за изминалата година. Бъдещи прогнози за следващите 5 години показват, че цените на имотите ще се повишат с 6.2% до края на 2027 г. Това ясно подсказва, че влагането на пари в този сектор ще донесе печалба в дългосрочен план.

Инвестирането в имоти във Великобритания е един от най-успешните инвестиции, но се изисква разширено проучване на имотния пазар, рискови решения за строителни проекти и финансиране.

Най-често срещаният модел за имотните инвестиции е "property development". При него се влагат финансови ресурси за подобряване на качеството на даден имот. Един от интересните фактори за този тип бизнес е, че имотът не на всяка цена трябва да бъде собственост на инвеститора, а може да се заплаща наем на наемодателя. Или така наречения "mortgage"- ипотека от банките. Така, например ипотека може да бъде изплатена при отдаване под наем на имота на трето лице, като част от месечния наем отива за заплащана на ипотеката на жилището. Трябва да се спомене, че тази вид практика, не би проработила при всеки, защото трябва да се изпълнят определени изисквания. Едни от тях са предплащане на значителна сума депозит, кредиторът трябва да изчисли дали наемът, който ще бъде взет от бъдещите наематели ще донесе достатъчно доход за изплащане на ипотеката и инвеститорът трябва да има добро кредитно досие.

Най-важно е да се състави план какво ще бъде предназначението на имота - за препродаване или даване под наем преди да започне инвестицията.

И Великобритания изпадна в рецесия

И Великобритания изпадна в рецесия

Това сочат предварителните данни за 6-тата икономика в света

Както и в България, така и във Великобритания има много недвижими имоти, които са в окаяно състояние и имат нужда от подобрение. Най-популярен модел от инвеститорите, които са без опит в тази индустрия , е покупката на къща или апартамент, които трябва да бъдат обновени и ремонтирани с цел да се вдигне тяхната стойност. Всеки имот има определена най-висока стойност дадена от специалисти на имотния пазар, която инвеститорите се опитват до достигнат след ремонт. Тази възложена цена не може да бъде надхвърлена при продажба, дори и при най-висок клас на ремонтиране. Поради тази причина е по-изгодно е да се избират имоти, които са в добър район или в нова развиващата се област за да може да се предаде по-голяма стойност на собствеността. След извършените подобрения върху имота, инвеститорите имат две опции - продаване на имота или даване под наем.

Друг модел за инвестиция е възможност за закупуване на земя с цел построяване на жилище. Процесът е дълъг и рискован, защото купувачът трябва да има изготвен така наречения‚ "разрешение за планиране" документ. Издаването на този документ може да отнеме месеци, дори и години, а през останалото време финансирането за покупката на земя остава в сила. Интересен факт е, че земя с този изготвен документ може да увеличи пазарната си стойност до 10 на сто. Поради тези причини този вид инвестиране може да бъде твърде рисковано, но ако е успешно ще донесе голяма печалба на инвеститора.

Защо Шотландия иска да се отдели от Великобритания и какво ще се промени, ако това се случи?

Защо Шотландия иска да се отдели от Великобритания и какво ще се промени, ако това се случи?

Три значими фактора тласкат към независимост: петролът, надеждата за просперитет, Брекзит

През годините имотната инвестиция е предпочитана от британците, но тя както има перспектива така и има минуси. Генерално, както и у нас влагане на пари в този сектор няма възможност за бърза сигурна печалба, а е дългосрочна инвестиция. Също така е важно да се спомене, че ремонтни дейности и поддръжка на жилището е предпочитано да се извърши от самите инвеститори, ако техния бюджет е малък, защото тази услуга струва скъпо на Острова. Трябва да се внимава в коя част на Великобритания се закупуват имоти, защото някои области и градове не са популярни поради политическа и икономическа несигурност, включително някои райони от Лондон.

До този момент, чужденците имат възможност за купуване и инвестиране в имотният бизнес във Великобритания. За големите инвеститори най-популярният град за закупуване на имот е Лондон, заради здравата икономика и високото търсене на имоти под наем. Поради тази причина, Лондон има тенденция да бъде много по-скъп отколкото други градове в Обединеното Кралство. Градове, които имат по-добри условия за малки инвеститори са Бирмингам, Ливърпул и Манчестър. В тези области имотният пазар предлага комбинация от достъпни имотни цени, развиваща се икономика и високо търсене за жилища под наем. Поради всички тези причини, британският имотен пазар е предпочитан на Европейския пазар.

Недостигът на работници във Великобритания, включително от България, добива внушителни размери

Недостигът на работници във Великобритания, включително от България, добива внушителни размери

Бизнесът на Острова изпитва огромен глад за кадри