Ръстът при цените на жилищата в Лондон изостава на фона на обстановката в останала част от страната за пръв път от 8 години насам, докато купувачите се борят, за да си позволят по-скъпите жилища в британската столица.

Цените за имоти в Лондон са нараснали с 3.7 процента през тази година, с което достигат средно 473 073 паунда, сочат данни от Индекса на цените на жилищата, цитирани от International Business Times.

На този фон средните цени във Великобритания са се увеличили с 4.5% през последните 12 месеца, с което задържат ниво от 205 898 паунда през декември, каквито стойности посочваха и през 2015 година.

"За първи път от 2008 г. годишният растеж при цените на жилищата в столицата е по-нисък от средното за Великобритания с покачване от 3.7 процента за годината, което е с 12.2 на сто по-малко от 2015 година", коментира икономистът Робърт Гарднър.

Експертът смята още, че се забелязва "значително разминаване в ръста при цените на жилищата във Великобритания през последните години", което е довела до "значителна разлика в достъпността на регионите".

Междувременно се очаква икономиката във Великобритания да се забави през 2017 г., тъй като страната започва своите търговски преговори с Европейския съюз заради Brexit.

Забавянето вероятно може да доведе до по-малко стабилни условия на трудовия пазар и по-бавен растеж на цените на жилищата. Прогнозите на експерта са за скок от 2 процента през следващите 12 месеца.