За първите девет месеца на 2019 г. продажбите на офисни, търговски и индустриални площи, хотели и парцели за строителство на бизнес сгради са възлизали на общо 108 млн. евро, което е спад със 77% спрямо същия период на миналата година, през който обемът на сделките е достигнал над 460 млн. лв., сочат данни на Cushman & Wakefield Forton, според които са засегнати всички сегменти на пазара.

"Като активност настоящата година се доближава до пазара през 2013 г., когато общият обем от инвестиционни придобивания бе под 100 млн. евро", пишат от консултантската компания. "Тогава обаче доминираха сделките за подценени активи и строителни терени в следствие от глобалната криза, докато сега купувачите са по-скоро в изчаквателна позиция."

7% доходност носят споделените инвестиции в имоти в България

Как да инвестирате в имоти, ако нямате €100 000 в джоба?

За три години единствената компания, която се занимава с това у нас, има реализирани 11 успешни проекта

Според компанията, по отношение на офис площите сред причините за негативната тенденция са ниската ликвидност на местния пазар, липсата на първокласни офис сгради и твърде завишените цени на имотите в сегмента. "Трябва да се отбележи, че съществува риск от натиск върху наемните нива и приходите на съществуващите проекти поради стартиралите строежи на нови офисни проекти", посочват от Cushman & Wakefield Forton.

"Очакванията за доходността при инвестиционни сделки с първокласни офисни активи остава стабилна в рамките на 7.5-8%, като трябва да се има предвид, че не всички нови сгради могат да се класифицират като първокласни и интересни за активните инвеститори на пазара."

За разлика от тях, доходността при логистичната инфраструктура е с 0,5 процентни пункта по-висока, но също както офис сградите липсва достатъчно предлагане в сегмента. Същевременно изграждането на логистични сгради в България е относително по-трудно отколкото на околните пазари, тъй като цената на земята и разходите по самото изграждане са по-високи.

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

Всеки се опитва да продава все по-скъпо. Но дали ръстът на цените не приключи?

По отношение на финансирането на бизнес имотите България също е в относително по-лоша позиция спрямо съседните пазари, тъй като тук маржът между цената на финансирането и доходността от тях е по-нисък, отколкото в Централна и Източна Европа, посочват от компанията. Според тях ако продавачите не понижат очакванията за цените, по които могат да реализират имотите си, съществува опасност от продължаващо свиване на пазара в България.

Цените на имотите в България забавят растеж, луксозните потъват заради силно предлагане

Цените на имотите в България забавят растеж, луксозните потъват заради силно предлагане

Какви са цените в София, Бургас, Варна и Пловдив?

Тенденцията на спад на пазара за първите девет месеца на годината не е ограничена само в България. Според консултантската компания свиване се наблюдава и в Европа, където сегментът на бизнес сградите от имотния пазар е бил с 11% по-нисък спрямо година по-рано. Все пак има и пазари, на които се наблюдава покачване на цените, при това те са близки до българския. "Данните показват, че макар и регионът като цяло да отбелязва лек спад в сравнение с миналогодишните обеми, отделни пазари, като Румъния и Чехия показват по-добри резултати, а България губи конкурентност."