Освен, че август се оказа доста тежък за Турция на фона на рекордно поевтинялата през миналия месец местна валута, южната ни съседка е изправена пред още един сериозен проблем, задълбочил се през лятото. Става въпрос за състоянието на имотния пазар, който отчита остър спад през последните месеци.

Официалните данни, публикувани от турската статистическа служба Turkstat, сочат, че през август продажбите на жилища са намалели с 12,5% в сравнение със същия месец на предходната година. В същото време сделките с ипотечни кредити са се сринали с близо 70 на сто, пише местният Business Turkey Today.

Конкретно при последните са били сключени 12 743 споразумения, което е с 67,1% по-малко в сравнение с предходната година. Делът на сделките с ипотеки от общия обем на продажбите на имотния пазар е 12,1 на сто. За август 2017 година техният дял е над двойно по-голям или 32,2 на сто, сочат изчисленията.

Цените в Турция подскочиха повече от очакваното

Цените в Турция подскочиха повече от очакваното

Инфлацията се засилва заради обезценяването на лирата

Статистиката показва още, че през миналия месец продажбите на нови жилища са намалели с 12,6% до общо 49 362 сделки. Те представляват близо 47 на сто от всички споразумения на пазара за този период. Най-голям брой от тях са били осъществени в Истанбул - общо 6981 сделки.

Обратно на останалите тенденции обаче осезаемо расте интересът на чуждестранните купувачи към имотите в Турция. Продажбите в този сегмент са се увеличили повече от двойно или с почти 130% за последната година до общо 3866.

Една трета от милиардерите в Турция вече са милионери

Една трета от милиардерите в Турция вече са милионери

Сривът на лира повлече богатството на най-богатите в страната

Това до голяма степен може да се обясни с поевтиняването на турската лира, което прави покупките на имот в южната ни съседка много по-изгодни за чуждестранните граждани.

От началото на годината турската лира загуби около 40% от стойността си. За кратко тя тръгна нагоре след дългоочакваното решение на централната банка от миналата седмица за повишаване на основните лихви в страната. Ефектът върху валутата обаче беше краткосрочен като в началото на тази седмица тя отново се отправи надолу.

Турция забранява покупките на имоти и наемите в чужда валута

Турция забранява покупките на имоти и наемите в чужда валута

Доларът вече не е надеждно средство за търговия, смятат в Анкара