Докато компаниите правят опити да върнат служителите в офиса, офис сградите, построени преди 80-те години на миналия век, се изправят пред предизвикателства, се казва в нов доклад на Moody's, цитиран от Мarket Watch.

Бизнесът работи усилено, за да привлече хората обратно към традиционното работно място след три години, за мнозина, дистанционна и хибридна работа.

Но нежеланието сред работещото население да приеме напълно връщането на работа кара много компании, от Airbnb до Zillow, да предложат на служителите гъвкавостта да работят отвсякъде.

Това създава проблеми за търговските недвижими имоти, по-специално офис сградите, тъй като наемателите ги напускат. В съчетание с дългове, които предстои да бъдат изискуеми в близко бъдеще, и възможно свиване на кредитите, секторът изглежда е застрашен от катастрофа.

Строителството на офис сгради в София удари 5-годишно дъно

Строителството на офис сгради в София удари 5-годишно дъно

Ето какви са наемните нива

Имотите, построени преди 80-те години на миналия век, са изложени на по-голям риск от това да станат функционално остарели, "защото най-общо казано, ако се налагат значителни ремонти на сградите, размерът на капитала, необходим, за да бъдат обновени и да се конкурират на днешния пазар, би бил по-скъп", каза Ник Вила, икономист от Moody's Analytics.

Има неизплатени 5,6 трилиона долара търговски ипотеки,

според Асоциацията на ипотечните банкери. От тях, когато се разглеждат само конкретни активи с недвижими имоти като апартаменти, офиси, търговски и индустриални имоти, неизплатеното салдо намалява до 4,4 трилиона долара, като остатъкът е свързан със строителни проекти, заеми за развитие, земеделска земя и други категории. И 40% от тази сума се държи от институции, които са застраховани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите.

В същото време около 16% от 4,4 трилиона долара неизплатени ипотеки върху търговски недвижими имоти са предвидени да падежират през 2023 г., пише Moody"s, една четвърт от които са обезпечени с офис имоти.

Тези заеми са уязвими, защото трябва да бъдат рефинансирани. Настоящите заеми са създадени преди около десетилетие, когато лихвите са били по-ниски. Рефинансирането сега означава, че новите им ставки ще бъдат много по-високи. И ако лихвените разходи се повишат, кредитополучателите ще трябва да добавят капитал за рефинансиране или да повишат нивата на наема, така че да могат да продължат да обслужват дълга на адекватни нива.

В същото време банките стават все по-взискателни относно това на кого отпускат заеми, като затягат стандартите си за отпускане на заеми на фона на скорошна криза в банкирането в САЩ.

Най-зле позиционираните активи в търговските недвижими имоти са по-старите офис площи, каза Moody's. Почти две трети от офис сградите на централния район на Ню Йорк са построени преди 70-те години.

"Забавянето на икономиката може да остави уязвими метрополиите с голям запас от имоти отпреди 1980 г. ...", заявиха от Moody's.

Румъния забранява отдаването под наем на сгради, в категорията с най-висок риск от земетресение?

Румъния забранява наемането на сгради с "червени точки", пряко засегнат е HoReCa бизнесът?

В тях също ще бъдат забранени за провеждане на дейности, които предполагат концентрация на повече от един човек на 4 кв.м

Приблизително 31% от офис сградите в 80-те най-големи метрополии в САЩ са построени преди 1980 г. И те са "особено податливи на икономическо забавяне", отбеляза Moody's.