Дните на отстъпки в жилищните наеми в Америка свършиха, а цените се покачват главоломно. Средната цена на наемите в национален мащаб бележи ръст от цели 15% през септември на годишна база и вече е 1302 долара.

След като цените падаха през по-голямата част от 2020 г., сега наемите растат много по-бързо, отколкото преди пандемията. От януари досега средният наем се е увеличил с 16,4%. За сравнение от 2017 г. до 2019 г. едно типично увеличение на наемите през тези месеци е било около 3,4%, пише CNN.

През миналия месец наемите остават под нивата от преди пандемията само в пет големи града. това са Сан Франциско, Оукланд и Сан Хосе, Калифорния, както и Минеаполис и Вашингтон, окръг Колумбия.

Град Бойзи, в Айдахо отбеляза най-голямото увеличение на наемите по време на пандемията - с близо 40% от март 2020 г.

"Ставаме свидетели на наистина огромен скок в наемите", казва Антимос Георгиадис, главен изпълнителен директор на Zumper, сайт за обяви за отдаване под наем. Едно от обясненията за ръста на цените се дължи на постоянно увеличаване на имотите през 2021 г., каза той.

Няколко фактора също са в основата на покачването на цените. Много от хората се връщат в града за работа и училище. Освен това има много потенциални купувачи на жилища, които остават наематели, заради високите цени на имотите.

Наемите се покачват най-бързо в градовете като Феникс, където наемът на апартамент с една спалня е нараснал с 22% на годишна база през септември, според Zumper. Средният наем в Скотсдейл на жилище с една спалня се е повишил до 1850 долара през септември, с 23% повече от миналата година.

Междувременно средният наем в Манхатън е 3 255 долара през август, сочат данни на брокери. Това е съвсем леко покачване на цената от предходния месец - с 1,5% и 3,2% на годишна база.