По данни на руските медии, средната цена на квадратен метър жилищна площ в Москва е нараснала с 7.8% от първи януари: от $4438 до $4783 (в рубли - до 117 595 за кв.м.).

Брокер на недвижими имоти, с който разговаря „Ведомости" обяснява, че в някои случаи само за трите седмици на февруари поскъпването е с 15%. Друг специалист посочва, че поскъпването е характерно за всички сегменти на пазара: от януари до сега икономичната класа е поскъпнала с 7%, елитните имоти с 6,7%, а отделни обекти (едностайни и двустайни апартаменти в някои райони) дори с 15%.

Панелките са поскъпнали с 8%, монолитното строителство с 2,2%. Цените на едностайните жилища са скочили с 20%. Ако до Нова година обиталище с площ 35 кв.м. е струвало средно $160 000, сега то ще смени собственика си средно за $190 000.

Идва ред на обясненията: според търговците, поскъпването се дължи на ръста на търсенето и намаляване на предлагането на вторичния пазар. Според някои източници търсенето се е увеличило с 35%. В момента се предлагат 20,000 апартамента, според друг в бранша - 10,000 апартамента, според трети - 28,000 само в икономичната класа, а в главната база данни на московския пазар вчера са се предлагали 37,000 апартамента.

Друг брокер разказва, че преди година на един продавач са се падали по двама трима купувачи. Сега купувачите са 10 и повече. „Продавачът, виждайки опашка от купувачи, вдига цената на жилището".

Според друг ред на мисли, инвеститорите бягат от фондовия пазар и влагат парите си в недвижими имоти. Наистина, повечето играчи ан руския пазар не са съгласни с това: „В момента не се наблюдава целево изваждане на средства от фондовата борса".

Друга възможна причина за ръста на търсене и цени е затягането на условията за ипотечно кредитиране, което кара купувачите да се решат да теглят ипотека тъкмо сега. Само че отчитайки броя на отпуснатите ипотеки през януари и февруари, ръстът е незначителен - ако изобщо може да се говори за някакъв ръст.