Цените на жилищата в САЩ скочиха с над 18% на годишна база през август, по данни на Core Logic. Това е най-бързият темп на растеж на цените от поне 45 години, пише Business Insider.

На месечна база обаче в ръста на цените се забелязва охлаждане, на фона на увеличението през по-голямата част от годината. Последните данни на CoreLogic показват, че забавянето не е само временно и може би ще продължи.

Някои от потенциалните купувачи се отдръпват от пазара. Само 29% от анкетираните през септември казват, че е подходящ момент за закупуване на жилище, сочи проучване сред потребители на Университета в Мичиган.

В САЩ не достигат над 5 милиона жилища, а строителните предприемачи са с "вързани ръце"

В САЩ не достигат над 5 милиона жилища, а строителните предприемачи са с "вързани ръце"

Недостигът на строителни материали оказват пряко влияние върху забавянето на работата им

Кое предизвика жестокият ръст на цените?

Пандемията беше движеща сила при покупките на жилища. Американците бързаха да се възползват от ниските лихвени проценти по заемите. Продажбите на жилища скочиха рекордно бързо в страната, а това покачи и цените. Предлагането се понижи до исторически минимум, а недостигът на жилища повиши цените с невероятно бързи темпове.

Темпът на растеж на цените обаче ще се забави. CoreLogic очаква цените на жилищата да се повишат с едва 2,2% от август 2021 г. до август 2022 г., според доклада. Това би бил най-бавният темп на ръст на цените на жилищата от 2012 година насам.

Не се счита, че ще има потенциал за някаква голяма държавна намеса. Президентът Джо Байдън вече представи поредица от регулаторни промени, които имат за цел да създадат 100 000 нови достъпни жилища в цялата страна. Според оценки на експерти обаче, това е крайно недостатъчно. Освен това 213-те милиарда долара, отпуснати за жилища, могат лесно да бъдат намалени.