Световните инвестиции в търговски недвижими имоти са се увеличили с 10% през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 245 милиарда долара. Това показват данните на глобалният консултант за недвижими имоти JLL .Това доведе активност, възлизаща на 800 милиарда долара през цялата година, което е 4% повече от 2018 г., което прави 2019 г. най-силната година за рекордни инвестиции в търговски недвижими имоти.

Европа

През четвъртото тримесечие се наблюдава обрат в Европа, Близкия изток и Африка. Обемите на продажбите скочиха с 11%, до 93 милиарда долара, в сравнение с последното тримесечие на 2018. Това доведе до целогодишни обеми от 284 милиарда долара, 5% по-ниски от нивата, наблюдавани през 2018 г.

Германия отчете рекордни инвестиции през 2019 г., като обемите се увеличават с 1%, което го прави пазара един от най-ликвидните в региона. По подобен начин Франция отчете увеличение на транзакционната активност с 15% през 2019 г. 

Какви промени ще настъпят на пазара на бизнес имоти в световен мащаб

Какви промени ще настъпят на пазара на бизнес имоти в световен мащаб

Наемателите на офис площи могат да направят пауза при разширяването в близко бъдеще

Повишената активност в офис сектора води до растеж в Париж

За първи път френската столица се превърна в най-ликвидния пазар на недвижими имоти в света. Инвестициите през 2019 г. възлизат на 30 милиарда долара, което е 7% увеличение спрямо 2018 г. Продължавайки тенденцията, наблюдавана през цялата година, инвестициите в Париж бяха правени основно в офис сектора. Продажбите на тези площи нараснаха с 6% до 24,8 милиарда долара, най-високото ниво от 2007 г. насам и представляват 83% от всички инвестиции на пазара в Париж.

Много от другите големи пазари в региона също се представиха добре през 2019 г.Испания, Швеция, Италия, Норвегия, Ирландия и Швейцария - всеки пазар отбеляза засилена активност. От друга страна, дейността във Великобритания продължава да бъде възпрепятствана от несигурността, свързана с Brexit. 

Въпреки сравнително бавното четвърто тримесечие в Азиатско-Тихоокеанския регион, превъзходното начало на годината означаваше, че обемът на цялата година е нараснал с 6%, до 169 милиарда долара. Увеличението на търговията бе подкрепено от основните пазари като Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея, където местните и чуждестранните инвеститори остават активни. Междувременно политическата несигурност продължава да се отразява неблагоприятно на Хонконг, където целогодишните инвестиции паднаха с 53%.

САЩ

В Северна Америка и в Южна Америка регионалната активност се увеличи с 15% до 97 милиарда долара през четвъртото тримесечие. Това, комбинирано с резултатите от третото тримесечие, увеличи годишния обема с 12% до 347 милиарда долара. В Канада годишната активност по продажбите която е ръст от 9% се дължи на пазари на офиси като Торонто, Монреал и Ванкувър. В Латинска Америка, Мексико и Бразилия се наблюдава двуцифрен ръст през 2019 г. поради мащабни индустриални сделки на двата пазара.

Глобалните инвестиции в индустриални площи се увеличиха с 24% през 2019 г., като нараснаха до 166 милиарда долара. Инвеститорите все повече търсят възможности за развитие на бизнеса си извън родните пазари, като трансграничните придобивания в сектора се увеличават до ново ниво от 53,6 милиарда долара. Най-много чуждестранни инвестиции в индустриалния сектор, продължават да бъдат в САЩ, които получиха 47% от всички трансгранични капиталови потоци в сектора през 2019 г.