Като антиинфлационна мярка Турция се готви временно да наложи горна граница на годишните увеличения на наемите на жилища, каза министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

По думите му наемодателите ще могат да се увеличат наемите на жилища, които отдават, но само до 25% от наемната цена за предходната година.

Новият регламент ще бъде приложен от юли и ще важи една година.

Съгласно действащото законодателство повишенията на наемите са ограничени до средния годишен темп на инфлация през последните 12 месеца.

Защо Турция ще продължи да понижава лихвите, вместо да ги покачва

Защо Турция ще продължи да понижава лихвите, вместо да ги покачва

Президентът Ердоган се противопоставя на подобна идея

Това ниво достигна 39,3% през май. Подхранвана от покачващите се цени на храните и енергията, годишната инфлация в Турция се повиши с по-ниски от очакваното темпове миналия месец, но все пак скочи до 24-годишен връх от 73,5%.

Твърди се, че регламентът има за цел да ограничи по-нататъшното въздействие на увеличенията на наемите върху инфлацията през следващите месеци. Наемът, заедно с бензиновите автомобили и цигарите, има най-голямо тегло в официалната кошница за инфлацията на страната.

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Войната доведе до скок на цените на газа

Индексът на цените на жилищните имоти в Турция (RPPI), измерващ промените в цените на жилищата, коригирани с качество, нарасна с 110% годишно през март в номинално изражение, показват официалните данни, пише "Дейли Сабах".

Индексът скочи с 96,4% на годишна база през февруари. Увеличението беше 77,5% през януари и 59,7% през декември. Преди почти година годишното покачване на индекса беше 32%.

Индексът на строителството се е повишил със 102% на годишна база през март, според данни на Турския статистически институт.

Продажбите на жилища в Турция нараснаха с близо 40% на годишна база през април до 133 058 единици, въпреки високите разходи по заеми и растящите цени, тъй като домакинствата продължават да гледат на недвижимите имоти като на привлекателен инвестиционен инструмент, за да се предпазят от инфлация.

Огромен брой желаещи да станат "Първият космонавт на Турция"

Огромен брой желаещи да станат "Първият космонавт на Турция"

Около 4 милиона души са посетили официалния уебсайт само за два дни

Продажбите от януари до април са нараснали с 26,2% до 453 121 имота.